SOLDATUL ROMÂN ÎN 1918

0
1208

 

Mâine, 1 Decembrie, se împlinesc 100 de ani de la apariția Statului național român, prin unirea provinciilor istorice românești. Deși a fost un act politic, unirea tuturor provinciilor românești într-o singur stat național nu s-ar fi îndeplinit fără jertfa a peste jumătate de milion de soldați români, răpuși în Primul Război Mondial. Un pluton cu militari îmbrăcați ca acum 100 de ani va defila, mâine, la Buzău, la Parada de 1 Decembrie! Azi vă prezentăm uniforma de luptă unui soldat român din Primul Război Mondial dar și echipamentul militar pe care acesta în avea în dotare.

Marea Unire consfințită în data de 1 Decembrie, prin Marea Adunare de la Alba Iulia, nu ar fi avut loc niciodată dacă Armata Română nu ar fi învins armatele germane și austro-ungare, în deja cunoscutele bătălii de la Mărășești, Mărăști și Oituz. Între 1916 și 1918, au murit peste 500.000 de ostaşi români. Toate fotografiile păstrate de atunci, care prezentau scene de luptă cu militari români în acțiune, sunt alb-negru, motiv pentru are puțini știu cum arăta de fapt ținuta de campanie a infanteristului român.

La sediul Diviziei 2 Infanterie „Getică” de la Buzău există o impresionantă colecție dedicată Primului Război Mondial, de la uniforme până la echipamemente militare folosite de Armata Română. Ghid ne-a fost chiar comandantul Diviziei 2 Infanterie

Dacă la început, militarul român era echipat modest, spre finalul războiului, cu ajutorul Misiunii Franceze în România, situația s-a îmbunătățit semnificativ.

La începutul anului 1917, a intrat în dotarea armatei regale prima cască, model Adrian, de proveniență franceză. Tot atunci, au fost achiziționate și mii puști noi dar și câteva zeci de mitraliere. De altfel, casca, dar mai ales mitralieră, constituiau o noutate absolută pentru Armata Română.

Cel mai important exponat al colecției Diviziei 2 Infanterie „Getică” dedicată Primului Război Mondial este drapelul de luptă al Regimentului 48 Infanterie. Drapelul este original și poartă urmele trecerii celor 100 de ani.

Pentru a cinsti memoria sutelor de mii de ostași români care s-au jertfit pentru împlinirea unui vis al tuturor românilor, un pluton de militari îmbrăcați în uniforme din Primul Război Mondial va participa la parada militară de 1 Decembrie de la Buzău. Festivitatea va avea loc, între orele 10.00 și 11.30, pe Calea Eroilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 3 =