De astăzi şoferii care vor să îşi alimenteze maşinile cu carburanţi trebuie să fie mai atenţi la pompa. Carburanţii vor avea noi etichete.

0
1687

 

Sistemul de etichetare al carburanţilor auto a fost modificat. Astfel, benzina este trecută cu simbolul E urmat de un număr, într-un cerc, motorina va avea simbolul B urmat de un număr într-un pătrat, iar pentru carburanţii alternativi va apărea codul fiecăruia într-un romb.

Măsura se aplică, începând de astăzi în cele 28 de state ale Uniunii Europene, în Islanda, Norvegia şi Lichtenstein, dar şi în Macedonia, Serbia, Elveţia şi Turcia.

Etichetele vor fi plasate pe vehiculele nou-produse, în imediata apropiere a gurii de alimentare, în manualul vehiculului, în benzinării şi la toate magazinele de vânzare ale automobilelor. Noul sistem de va ajuta consumatorii, spun oficialii UE, să aleagă tipul corespunzător de carburant pentru automobilul propriu.

Etichetele pentru benzină vor fi, aşadar, E5, E10 şi E 85, în funcţie de cifră octanica şi de procentul de etanol conţinut, puse într-un cerc, iar motorina va fi recunoscută cu B7, B10 şi XTL, într-un pătrat.

Carburanţii alternativi îi regăsim marcaţi într-un romb.

Măsura a fost prevăzută într-o directivă a Uniunii Europene, din 2014, privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

34 + = 35