“Cursurile de limbă, cultură și civilizaţie românească”, cel mai longeviv program de promovare a limbii şi culturii române din țară derulat de ICR.

0
1138

 

Institutul Cultural Român organizează și în acest programul  “Cursurile de limbă, cultură și civilizaţie românească”, cel mai longeviv proiect al ICR şi unul dintre cele mai importante programe de promovare a limbii şi culturii române din țară. Cursurile au început în acest an pe 3 iulie și se desfășoară până pe 28 iulie 2018. Programul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov, Muzeul „Casa Mureşenilor” şi Centrul Cultural “Reduta”.

Potrivit informațiilor furnizate pe site-ul ICR,  la ediţia din acest an participă 34 de cursanți veniți din Marea Britanie, Portugalia, Italia, Spania, Belgia, Belarus, Republica Moldova, Germania, Elveția, Slovenia, SUA, Canada, Brazilia, China etc. O parte dintre participanți se află la a doua, a treia sau a patra participare, dovedind un entuziasm autentic pentru acest program. Printre aceștia, domnul Alzir Oliveira, profesor de limbi clasice și lingvistică romanică la Universidade Federal do Rio Grande do Norte, din Natal (Brazilia), participă pentru a șasea oară la Școala de vară. După prima sa călătorie în România, în 2013, a organizat în Brazilia un curs opțional de limba română la care s-au înscris, în primul an, 70 de studenți.

Intitutul Cultural Român  anunță că programul evenimentului cuprinde 60 de ore de cursuri intensive de limbă română și o serie de prelegeri pe tematici diferite. Prelegerea de limba română va fi susținută de Membrul corespondent al Academiei Române Gheorghe Chivu, cea de istorie – de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, cea de antropologie culturală – de prof. univ. dr. Marina Cap-Bun, iar cea de cinematografie – de criticul de film Irina Margareta Nistor. De asemenea, cursanţii vor avea o întâlnire cu scriitoarea și criticul literar Ioana Pârvulescu. De două ori pe săptămână vor avea loc ateliere de creaţie: jurnalism şi publicitate, gastronomie şi actorie.

Programul de documentare culturală le oferă participanţilor excursii la Fundata, pe Transfăgărășan, unde va avea loc o oră atipică, numită „româna la înălțime”, la Alba Iulia și la Viscri. De asemenea, vor avea loc vizite ghidate în Cetatea Braşovului, concursuri interactive cu premii în incinta oraşului vechi, cine festive, petreceri tematice și o seară internațională în care este sărbătorit multiculturalismul acestui eveniment.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =