Țăranii din satele de lângă municipiul Buzău au ajuns să își vândă vacile din grajduri pentru că nu mai sunt avantajoase

0
1210

La Mărăcineni, comună lipită de municipiul Buzău, sunt numărați pe degete țăranii care mai au vaci în grajduri. Mulți preferă acum să cumpere laptele sau brânza pentru consumul propriu. Cei care se încăpățânează să mai țină vite în curte nu au deloc motive de mulțumire, deoarece nu au piață de desfacere pentru surplusul de lactate de peste zi.

Stelică și Maria Petre cresc două vaci de lapte pentru consumul propriu. Laptele rămas se transformă în brânză proaspătă, smântână ori este vândut, din când în când, unor clienți din sat. Nu rămân cu cantități atât de mari încât să le convină chiria unor tarabe în piața de lactate, iar dacă vând cu sticla, sunt izgoniți de poliție.

La Mărăcineni nu ajung colectori de lapte, ca în alte sate, și chiar dacă ar veni, spune Stelian Petre, ar fi o afacere păguboasă, deoarece achiziția se face la 90 de bani litrul. Asta, în condițiile în care litrul de lapte vândut la poartă sau în piață ajunge la 2,5 lei.

Sătenii spun că din ce în ce mai mulți gospodari vor renunță la vacile din grajduri, deoarece animalele mari mai mult consumă decât oferă iar eventualele subvenții de la stat nu ajung niciodată în micile gospodării.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

52 + = 58