Două grupări navale ale NATO desfăşoară misiuni de supraveghere maritimă în Marea Neagră

0
1167

România participă la flota aliată cu o fregată şi un dragor maritime, trimise să acționeze alături de nave britanice şi turceşti, iar  Forţele Aeriene Române survolează Marea Neagră cu două avioane MiG 21 Lancer. Gruparea Navala NATO a fost acostata în portul Constanța,  iar localnicii au vizitat vapoarele de război.

Ca niciodată în ultimii ani, NATO și-a trimis în Marea Neagră două grupări navale în loc de una. Sunt mobilizate nave britanice, nave turcețti, vase de luptă din România, aparate de zbor și o largă participare aliată din zonă. Cea mai complicată situaţie de securitate este la frontiera Estică a NATO, implicit în zona Mării Negre, iar Constanța devine, vrând nevrând, un centru militar puternic datorită poziţiei sale strategice. Distrugătoarele britanice Duncan și Enterprise sunt navele comandat ale grupărilor NATO din Marea Neagră, în acest moment.

În primul rând îi asigurăm pe aliații NATO, la fel ca și pe statele partenere NATO, că Alianța este aici, la fața locului, asigurând libertatea de mișcare pe mare, și în acest fel oferind națiunilor noastre prosperitatea economică.” a declarat cmdr. Michael Utley – comandantul Grupării Navale NATO.

Britanicii vor patrula apele Mării Negre alături de navele românești. Fregata regele Ferdinand și un dragor maritim, vor lua parte le exerciții alături de turci și bulgari, având suport și sprijin aerian oferit de aeronave MiG 21.

Cea mai puternică dintre nave este distrugătorul „Duncan”, iar cifrele care o descriu sunt impresionante. Duncan poate naviga fara realimentare 13 mii de kilometri, are o puternică forța de lovire la bord, armament de ultimă generație și radare care simt inamicul de la câteva sute de kilometri. Tunurile sale, de exemplu, pot trage 50 de proiectile pe secundă. Constănțenii care au dorit să vadă navele britanice, au fost primiți la bord timp de câteva ore. S-au plimbat pe punțile exterioare, au vorbit cu marinarii și au admirat toate armele navale.

Grupările navale NATO au ieșit în larg, pentru manevre militare comune și vor rămâne patru zile în apele teritoriale românești.

Acesta este un semn foarte puternic că NATO realizează un mesaj de asigurare că Marea Neagră rămâne o mare liberă, o mare pentru toți, iar Marea Britanie este alături de colegii din România pentru a asigura securitatea europeană.” a spus E.S. Paul Brummel – ambasador UK în România

Navele britanice Enterprise și Duncan sunt la a doua vizită în România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 2 = 8