Programul pentru depistarea cancerului de col continuă și anul acesta

0
1136

Din nefericire, în România, majoritatea femeilor ignoră controalele preventive. Testul Papanicolau poate scădea riscul de cancer de col cu peste 80 la sută, spun specialiştii.

Testul Papanicolau este gratuit prin Programului Național de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, derulat pentru prima dată în 2012. Scopul acestuia este depistarea bolii în stadii incipiente, vindecabile și îndrumarea pacientelor cu afecțiunii pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate. Rămâne doar ca medicii de familie înscriși în program să trimită femeile cu vârstă intre 25- 65 de ani, la control. Cu toate acestea, puține femei fac aceste test și conştientizează că merită făcut pentru a-şi salva viaţa. Numai anul trecut la Buzău, din cele aproximativ 500 de femei investigate, 15 au fost diagnosticate cu cancer de col uterin fără să aibă vreun sImptom.

În România, cinci femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, o boală care poate fi descoperită printr-un simplu test, Babeș-Papanicolau. Cu toate acestea multi medicii din zona rurala par sa nu fie foarte interesati de programul de testare dedicat pacientilor lor. Mai multe amănunte depre programul de screening, aflați duminică, 4 februarie, la TV Sud Est, de la 19.30, în cadrul emisiunii „Medicina pentru toți”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 40 = 46