Artista internațională, Joana Vasconcelos, la expoziția de la Institutul Cultural Român : ‘Învățăm unii de la alții. Și eu învăț de la cultura și arta românească’

0
1057

„De la textil la tactil – o lume a visului” este titlul expoziției prezentate  pe 25 ianuarie la Sala Mare a ICR, unde au expus artiștii Ana Bănică, Dorina Horătău și Ioana Stanca curatoriată de Ioana Ciocan, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici. La eveniment, au participat numeroase personalități din lumea culturală, artiști, curatori, profesori, cercetători, oficialități, printre care Petru Lucaci, președintele Artiștilor Plastici, Cătălin Bălescu, de la Universitatea Națională de Arte, Andreea Flondor, de la Universitatea de Arte din Timișoara, profesorul Dragoș Gheorghiu, viceprimarul Capitalei, Tomnița Florescu, actrița Daniela Nane.

„Suntem foarte onorați și bucuroși că doamna Vasconcelos, care are expoziții în marile muzee ale lumii, se află în aceste zile în România. Joana nu este numai un om extraordinar, ci și un reprezentat de seamă al industriilor creative. Ea a devenit o industrie, un model pentru cei tineri”, a spus doamna Liliana Țuroiu, citată de www.stiripesurse.ro. În numele Institutului Cultural Român, președintele ICR i-a acordat Joanei Vasconcelos o distincție de „prieten al culturii române”

„Prin grija ICR, asist la un moment istoric: vizita Joanei Vasconcelos în România. Suntem extrem de fericiți să-i dedicăm această expoziție”, a subliniat curatoarea expoziției, Ioana Ciocan, conform comunicatului ICR.

În cadrul evenimentului, președintele ICR a anunțat că doi artiști plastici vor primi o bursă să lucreze în atelierul creatoarei și că se discută organizarea unei expoziții de anvergură cu lucrările artistei la București.

 

“Arta e o călătorie prin care ne îmbogățim spiritual unii pe alții”

 

La rândul său, artista Joana Vasconcelos a admirat lucrările expoziției „De la textil la tactil – o lume a visului”, spunând că e o bucurie să descopere România în această vizită.„Mulțumesc Institutului Cultural Român și, personal, doamnei Liliana Țuroiu, pentru această călătorie minunată în România. Arta, de fapt, e o călătorie. Am parcurs, în călătoria mea artistică, toate etapele: am fost elev, student, am devenit profesor, apoi am decis să fiu un artist pe cont propriu. Mi-am făcut propriul atelier. Sunt în România pentru că e important să cunoști alte culturi, e important să cunoști oameni, să întâlnești artiști de pe alte meridiane. Și eu învăț de la voi, de la cultura voastră, de la arta voastră. La rândul meu, vreau să vă fac cunoscute arta și meșteșugul meu. Doresc să revin, în România, ca să vă arăt ceea ce am făcut eu, ca artist, în ultimii 25 de ani. Încerc să aduc amprenta voastră artistică în lumea mea și eu să vă prezint, la rândul meu, arta mea. E important să dezvoltăm legături unii cu alții. Prin deschiderea acestor porți de cultură, prin deschiderea noastră unii către alții devenim, spiritual, mai bogați. Arta e o călătorie prin care ne îmbogățim spiritual unii pe alții”, a declarat artista.

În programul vizitei Joanei Vasconcelos în România, pe lângă prezentarea tradițiilor românești din București și din țară, au fost prevăzute întâlniri cu o serie de oficiali români, cu directori și curatori din cadrul unor muzee, cu artiști din sfera industriilor creative, cu profesori și studenți de la universități de arte din București și din țară.

 

Expoziția „Tradiții și meșteșug în design-ul românesc contemporan”,

În programul vizitei artistei

Pe 26 ianuarie Joana Vasconcelos a participat la expoziția „Tradiții și meșteșug în design-ul românesc contemporan”, organizată de ICR și de „The Institute”, galeria industriilor creative românești, unde au fost expuse obiecte semnate de Kraftmade, Deltacraft, Patzaikin, Meșteshukar ButiQ, Ubikubi, Mădălina Andronic, Mihai Stamati. Artista se va întâlni cu Andrei Borțun, președintele „The Institute”, cu reprezentanți ai mass-media, ai Ambasadei Portugaliei în România, directori de muzee. Evenimentul a avut loc la sediul „The Institute”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 1 =