Odette Mândruță: “De mică, mi-am dorit să fiu actriță, dar acum combin “gust” actoria cu gastronomia!”

0
1768

 

O știm din showul culinar Masterchef ediția din 2015, unde la doar 23 de ani s-a clasat pe locul 2, dezvăluind tuturor pasiunea sa pentru combinații de ingrediente și meniuri sofisticate. Ea a terminat Liceul de Artă, secția teatru din Buzău și spune că și-am dorit să fie actriță de mica, de aceea a dat la facultatea de teatru în 2010, însă nu a reșit.

Silvia BUNICĂ: Cum a fost trecerea de la actorie la gastronomie, cucerind celebritatea pas cu pas?  Grea, ușoară?

Odette Mândruță: Și grea și ușoară. De mică mi-a plăcut să fiu actriță, de aceea am și  intrat la liceul unde se studia la Buzău cel mai bine și mai intens acest domeniu. Între timp, pasiunea pentru preparate culinare a început. Am dorit să continui cu  teatrul pe mai departe, la facultatea de profil, dar aici s-au cam oprit visele. Nu am am intrat, am încercat la alta facultate, cu alt profil, mi-am descoperit și mai mult pasiunea și talentul în arta culinară, am fost la masterchef, și după, am lucrat ca bucătar în diferite restaurante din București.

S.B.: Cum de te-ai întors către teatru, job-urile tale ca bucătar colaborator nu te mulțumeau?

O.M.:  Am fost chef la câteva restaurante din București și totuși nu mă simțeam împlinită. Recent, am cunoscut pe cineva care m-a făcut să-mi amintesc cine sunt și care erau visurile mele și m-am hotărât să mi le îndeplinesc. Am început prin a mă angaja într-un teatru, lucrez momentan la teatrul Elisabeta, ca asistent regizor artistic și anul acesta voi da din nou admiterea la facultatea de actorie. Între timp nu pot renunța la bucătărie, gătesc tot timpul, merg la evenimente și de luna aceasta voi începe o serie de show-uri culinare în restaurantul Elisabeta. În cadrul show-urilor, voi avea tot timpul invitați speciali, primii doi sunt Gabi Costin și buzoianul Vasile Calofir, restul nu pot fi dezvăluiți încă. Se lasă cu mâncare, distracție, mirosuri îmbietoare, papile gustative satisfăcute și sperăm cu hohote de râs.

S.B.: Iar pe final, până vom câștiga impresii direct de la aceste evenimente ce combină gastronomia cu buna-dispoziție, oferă-ne o rețetă marcă proprie, inedită și un desert fastuos, ce nu necesită mult timp petrecut în bucătărie..

 

 

 

O.M.: Sunt mândră să vă dezvălui rețeta de lasagna din dovlecei Trio Sauce, iar ca ingrediente pentru straturi aveți nevoie de 6 dovlecei, 200 gr roşii cherry, zeama de la ½ lămâie.

Pentru sos Bechamel: 1 dovlecel, 1 căţel de usturoi, 200 gr caju hidratat, zeama de la ½ lămâie, ¼ linguriţă sare Himalaya. Pentru sos de roşii: 200 gr roşii uscate, 100 gr roşii, ½ linguriţă busuioc, 1 şalotă, ¼ linguriţă sare Himalaya. Pentru sos pesto: o cutie busuioc, 100 gr seminţe de pin, 1 căţel de usturoi, 30 ml ulei de măsline, ¼ linguriţă sare Himalaya. Se feliază dovleceii subţire şi se asezonează cu sare şi zeamă de lămâie. Feliază roşiile cherry şi păstrează-le pentru straturi.

Ne apucăm de Bechamel. Pune într-un blender caju, zeama de lămâie, mixează până devine cremos, apoi adaugă dovlecelul, usturoiul şi sarea. Mixează până obţii o cremă frumoasă şi gustoasă. Pentru sosul de roşii poţi folosi tot un blender sau un robot de bucătărie. Amestecă toate ingredientele până obţii un sos de roşii dens şi lasă-l deoparte. Pentru sosul pesto, preferatul meu, pune toate ingredientele în robot şi mixează. Foarte simplu, nu? Dacă avem toate ingredientele pregătite şi ordonate, gătitul devine simplu!

Ţi-a mai rămas de asamblat lasagna şi gata. Pune într-o tavă un strat subţire de Bechamel, de care să se lipească dovleceii. După ce ai pus şi primul strat de dovlecei, pune un strat de pesto, un strat de roşii cherry, apoi iar dovlecei, un strat de bechamel, roşii cherry, sos de roşii, iar dovlecei, sos pesto, roşii, sos de roşii. Ultimul strat va fi de dovlecei şi sos pesto. Ornează cu frunze de busuioc sau roşii cherry.

 

Iar ca desert, preparați rapid o tartă de ciocolată cu cremă de lămâie. Ingrediente pentru aluat: 250 gr nuci, 5 curmale, o linguriţă miere, ½ baton de vanilie, un praf de sare Himalaya, 2 linguriţe cacao. Pentru stratul de ciocolată: 90 gr masă de cacao, 15 gr unt de cacao, o lingură zahăr brun din trestie. Pentru cremă:  250 gr caju hidratat (minimum 3 ore), coaja de la o lămâie, zeama de la o lămâie, 1 lingură miere, seminţele de la ½ baton de vanilie.

Preparare: pune nucile în robot şi mărunţeşte-le, apoi adaugă restul ingredientelor pentru blat şi amestecă până obţii un amestec lipicios. Nu uita să pui un praf de sare în aluat, pentru că aceasta îi va da o aromă specială. Pune aluatul în forme mici pentru tarte şi distribuie-l uniform presând cu degetul mare pe fundul şi pereţii formei. Pentru stratul de ciocolată, pune într-un bol masa de cacao, zahărul şi untul de cacao şi topeşte-le la bain marie, amestecând continuu până când obţii un sos de ciocolată. Apoi distribuie-l uniform peste aluatul din forme şi lasă tartele la frigider, să se întărească stratul de ciocolată, cât timp ne ocupăm de crema de lămâie. Pune toate ingredientele pentru cremă în blender şi mixează până obţii o compoziţie foarte cremoasă. Dacă vrei o cremă mai dulce, mai adaugă miere sau sirop de agave. Adaugă şi crema de lămâie peste stratul de ciocolată şi lasă tartele la rece minimum 2 ore sau la congelator 20 de minute. Poftă bună!

Interviu realizat de Silvia Bunică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

83 + = 88