Vechime îngropată în moloz

0
995

 

Își caută vechimea în muncă sub mormane de moloz. Demersul unei femei din Buzău de a-și completa dosarul de pensionare s-a împotmolit printre ruinele sediului unei foste stațiuni de cercetare. În locul unei arhive, fosta angajată a găsit ziduri fără acoperiș și feresetre, pe jos fiind împrăștiate dosarele cu statele de plată care ar fi trebuit să-i dovedească perioada lucrată aici.

Elena Jugănaru, o femeie trecută de 60 de ani, vrea să iasă la pensie și pentru a strânge dovezi ale anilor munciți a pornit în căutarea statelor de plată de la primul său loc de muncă, Stațiunea de Cercetare Pomicolă Cândești. Când a ajuns la unitatea în care și-a petrecut primii șase ani în câmpul muncii a descoperit doar niște ruine.

În locul clădirii cu arhiva unității, fosta zilieră a mai găsit doar pereții, fără acoperiș și geamuri. Sub un strat de moloz se aflau și dosare ale muncitorilor care s-au perindat prin fermă din anii ’60 până după Revoluție.

Cu mâinile goale a scormonit, cât a putut, prin resturile arhivei deteriorate pentru a-și recupera anii de muncă, însă abia a găsit câteva file în care apare numele ei.

Nu o ajută cu nimic niște hârtii smulse dintr-un registru, deoarece Casa de Pensii are criterii stricte pentru stabilirea vechimii. Din păcate, dosarele din arhiva fermei nu au dubluri, fapt confirmat de un fost director al stațiunii.

Cei șase ani de vechime pierduți printre ruinele fostei stațiuni de cercetare din Cândești se vor reflecta în venitul pe care Elena Jugănaru îl va avea după pensionare. Ca ea sunt mulți și din păcate singura lor șansă de a-și demonstra anii petrecuți ca zilieri vine de la instanța judecătorească. Au de parcurs însă procese îndelungate, în care vor avea nevoie de martori dintre foștii colegi de muncă și multe documente justificative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =