În satele din Bărăgan există un obicei rar întâlnit prin alte părţi ale ţării: botezul cailor

0
1248

Pe 6 ianuarie, când creştinii sărbătoresc Boboteaza, în satele din Bărăgan există un obicei rar întâlnit prin alte părţi ale ţării: botezul cailor. În judeţul Buzău, tradiția stropirii animalelor cu agheasmă mai rezistă doar în satele comunei Smeeni, unde caii sunt sursa de trai pentru numeroşi gospodari.

Pentru tinerii din comuna buzoiană Smeeni, ziua de Bobotează este singurul prilej din an de a se făli cu priceperea în mânuirea hamurilor sau cu frumusețea armăsarilor. Încă de dimineață, ei au venit călare la biserică, din toate colțurile comunei, pentru a-și binecuvânta animalele.

După ce preotul a terminat slujba la altar, a ieşit afară ca să sfinţească apa pentru oameni după care, cu mănunchiul de busuioc, a stropit cu agheasmă animalele aduse la poarta bisericii.

La Smeeni, una din cinci familii deține cel puțin un cal, animal care este folosit ca mijloc de tracțiune la muncile câmpului. Creșterea cailor este o tradiție care se moștenește de la o generație la alta iar tainele călăritului se deprinde încă din copilărie. Ţăranii consideră că botezul cailor, tradiţie care se pierde în negura vremii, fereşte animalele de toate relele.

După ce animalele au primit botezul, a început din nou parada călăreţilor, pe uliţele satului. De Bobotează, primesc agheasma toate animalele din gospodărie, atunci când oamenii vin de la biserica și își stropesc locuințele și grajdurile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 5 =