O AUTORITATE MAI MARE?

0
1087

Împiedicarea polițistilor in exercitarea obligațiilor de serviciu, obscenităţile ori gesturile jignitoare la adresa oamenilor legii în public, dar şi deranjarea vecinilor ar putea deveni infracţiuni, potrivit unui pachet legislativ  lansat în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne. Prin aceste reglementări, poliţia va avea o autoritate mai mare…

Pachetul de legi al Ministerul Afacerilor Interne, aflat în dezbatere publică, prevede creașterea cuantumului amenzilor pentru refuzul de legitimare. Dacă în prezent contravenţia este sancţionată cu sume între 100 și 500 lei, acesta ar putea ajunge între 500 și 1.500 lei. Mai mult,  scandalagii care refuză să se legitimeze la cererea poliţiştilor riscă chiar să facă închisoare deoarece se considera ca poliţistul este impiedicat să-şi exercite obligaţiile de serviciu.

Noile propuneri reglementează si situațiile când polițistul are dreptul de a pătrunde într-un spațiu privat fără acordul proprietarului. Dacă proiectul de lege se va aproba în forma actuală, poliţiştii vor putea intra într-o locuinţă ori în orice spaţiu privat dacă au indicii că acolo se află autorul unei infracţiuni dar şi în cazul în care există informaţii că pot găsi persoane decedate, abuzate, rănite sau aflate în pericol.

Tot infracţiune, sancţionată cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, ar putea deveni folosirea în public a unor expresii ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa oamenilor legii aflaţi în timpul serviciului. Toate aceste noi propuneri ofera o mai mare autoritate oamenilor legii.

Întregul proiect de legi a fost lansat în dezbatere publică, la începutul lunii acesteia și  poate fi consultat pe pagina Ministerului Afacerilor Interne.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 32 = 36