MONUMENT PENTRU UN TEMERAR

0
911

Primul globe-trotter român, Dumitru Dan, are, de ieri, un monument funerar în Cimitirul Eroilor din Buzău. La inaugurarea bustului buzoianului care, în urmă cu 100 de ani, a făcut înconjurul lumii pe jos, în costum popular și opinci, au participat numeroase personalități. Evenimentul vine în completarea proiectului derulat de către Muzeul Judeţean Buzău, în perioada 2015-2016, „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci“.

Un monument dedicat primului globe-troter român, Dumitru Dan, a fost inaugurat ieri, în Cimitirul Eroilor din Buzău. La eveniment a participat oficlialități locale, rude ale celebrului temerar, dar și numeroși elevi și profesori buzoieni.

Lucrările de amenajare a monumentului s-au realizat din iniţiativa şi prin finanţarea lui Gheorghe Dan, conferenţiar dr. la Universitatea „Ovidiu” din Constanţa, strănepot al globe-trotter-ului român.

La începutul secolului trecut, Dumitru Dan, student la Paris la Facultatea de geografie, a făcut înconjurul lumii pe jos, parcurgând, în 6 ani, între 1910 și 1916, 100.000 de kilometri, în opinci şi în costum tradiţional. Dan a fost singurul supravieţuitor din echipa celor patru studenţi români care au pornit, de la Paris, în expediţia cu o miză de 100.000 de franci.

Evenimentul s-a încheiat cu un ceremonial religios.

Dumitru Dan s-a născut la Buhuşi, în judeţul Bacău, pe 14 iulie 1890, şi a murit la Buzău, pe 4 decembrie 1978. A activat timp de 30 de ani ca profesor de geografie la Brăila şi Buzău. A fost înmormântat în Cimitirul Eroilor din Buzău.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 3 =