Drumuri apărate doar de parazăpezi

0
1428

Drumurile din România sunt un coşmar pentru şoferi iarna, pe timp de viscol. și asta din cauza zăpezii aduse de vânt de pe câmpuri în lipsa parazăpezilor.

În judetul Buzău, de exemplu, doar pe câteva porţiuni de drumuri naţionale şi europene vor fi sunt amplasate astfel de parazăpezi. Soluţia  de protejare a șoselelor pe termen lung este plantarea unor perdele de protecţie de-a lungul tronsoanelor de drum care ridică probleme atunci când ninge.

De ani de zile, pe timp de viscol, vedem aceleaşi imagini: maşini blocate, şoferi nervoşi, sate izolate şi chiar utilaje de deszăpezire rămase în troiene. În județul Buzău,   reprezentanţii Direcţiei de Drumuri spun însă că sunt  pregătiţi de o iarnă grea, cu peste 70 de utilaje sunt gata să intervină în orice moment.

Drumarii spun că pe zeci de kilometri din județul Buzău se vor monta, de-a lungul şoselelor, parazăpezi metalice sau din materiale textile. Este vorba despre aproape 19.000 de metri liniari de parazăpezi. Acestea vor fi păstrate 4-5 luni, urmând ca la jumătatea lunii martie să fie strânse și depozitate.

Soluţia pe termen lung ar fi plantarea unor perdele forestiere de protecţie de-a lungul tronsoanelor de drum care ridică probleme atunci când ninge. Aceste perdele ar trebui să aibă o lăţime de 30 de metri şi să conţină 3 tipuri de arbori: de la 1 metru şi jumătate până la 8 metri. De aproape 16 ani, în România, proiectul bate însă pasul pe loc. Dintr-un plan de cinci mii de hectare de perdele s-au făcut proiecte pentru 10% din suprafaţă şi s-au plantat pe doar 1%. Iar, pentru a deveni eficiente, perdelele forestiere au nevoie de aproape şapte ani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 6 =