Proteste de amploare ale sindicatelor în Capitală

0
1021

Nemulțumiți că plata taxelor sociale că cădea pe umerii lor, zeci de angajați din sistemul de stat au luat cu asalt Capitala astăzi. Ei amenință cu declanșarea unui conflict de amploare dacă  Executivul menţine propunerea de transfer al taxelor sociale în propunerea de buget pentru 2018. Aproape zece mii de oameni sunt așteptați în Piața Victoriei, în fața Guvernului, unde vor protesta. Sindicaliștii au venit din toate părțile țării cu autocarele sau cu mașinile personale.

Principalele nemulțumiri ale protestatarilor, dacă propunerea Guvernului este aprobată,  sunt legate de scădererea salariilor, de eliminarea răspunderii sociale a angajatorilor, desfiinţarea fondului de şomaj dar şi scăderea sustenabilităţii sistemului public de pensii prin reducerea valorilor contribuţiilor la Pilonul I de pensii, de la 31,3% în 2008 la 18,3% din total contribuţii.

Reprezentanții Confederaţiei Naţională Sindicală „Cartel ALFA”  au declarat: ”Propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat reprezintă un experiment singular, ale cărui consecinţe negative vor fi (din nou) suportate exclusiv de lucrători. De consecinţele pozitive, dacă vor exista, vor beneficia doar capitalul şi reprezentanţii acestuia (patronii şi angajatorii). Plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe ţări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători (media UE este de 23,57% contribuţii angajatori, 13,35% contribuţii angajat), deoarece companiile au şi o răspundere socială. Această distribuţie – în baza principiilor solidarităţii, responsabilităţii sociale, echităţii, statuate de convenţiile OIM şi de tratatele şi reglementările EU – asigură o repartizare echitabilă a creşterii economice între capital şi lucrători. Transferul integral al contribuţiilor în sarcina lucrătorului va debalansa acest echilibru şi va pune o presiune nejustificată pe umerii angajaţilor. Astăzi, angajatul plăteşte contribuţii sociale 16,5% şi impozit pe salariu – 16%. De la 1 ianuarie 2018, salariatul va plăti contribuţii sociale – 35% şi impozit pe salariu 10%. Angajatorul plăteşte azi contribuţii sociale – 22,75%, de la 1 ianuarie 2018 va plăti – 0%”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 6 =