După închiderea sezonului estival rămân munți de gunoaie

0
1066

Oficial, sezonul estival pe litoral se încheie la 1 octombrie: atunci operatorii de plaje predau porțiunile pe care le-au concesionat și de curățenia cărora s-au îngrijit, către Apele Române. Neoficial însă, cei mai mulți dintre operatori, după ce s-au văzut cu banii în buzunar, si-au strâns sezlongurile și și-au luat tălpășița. Astfel că turiștii, puțini ce-i drept, care mai vin în aceste zile la mare, sunt nevoiți să își întindă cerceafurile printre gunoaiele lăsate în urmă de predecesorii lor. Specialiștii atrag însă atenția că multe dintre deșeuri sunt foarte periculoase și nu se degradează de la un an la altul.

Vară de vară problema cea mai gravă de pe plajele românești o reprezintă gunoiul pe care turiștii îl lasă în urma lor atunci când pleacă de pe plajă. Resturile de mâncare, mucurile de țigară, dozele de sucuri, toate sunt lăsate să zacă în nisip. Cu atât mai mult la finalul sezonului estival, când turiștii sunt puțini, iar interesul autorităților pentru  ecologizarea plajelor nu este la fel de mare ca în sezon. Așa se face că peisajul este unul dezolant.

Organizațiile ecologiste spun că situația este foarte gravă, iar cantitățile de deșeuri strânse de pe plajă, cresc de la un an la altul. 80 la sută dintre ele sunt reprezentate de deșeurile din plastic, deșeuri care nu se biodegradează de la un an la altul.

Deșeurile abandonate pe plajă timp îndelungat reprezintă un pericol pentru păsări și alte animale care le pot ingera. Mai mult decât atât, deșeuri precum seringi, scutece sau alte pansamente pot fi purtătoare de agenți patogeni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =