Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău are viitorul asigurat

0
1717

 

Stațiunea de cercetare legumicolă Buzău, devenită deja un brand național, prin crearea numeroasele soiuri de legume cu forme și arome ciudate, este pe mâini bune. Dovadă stau rezultatele excepționale obținutede cercetătorii de aici, în ultimii ani. Tradiția muncii de cercetare este dusă mai departe de o nouă generație, tineri absolvenți ai facultății de horticultură, cu toții pasionați de această meserie.

Aproape că nu este român care să nu fi auzit până acum de soiurile inedite de legume create de specialiștii de la Stațiunea de cercetare legumicolă de la Buzău. Roșiile în formă de ardei sau de pere, castraveţii albi şi cu ţepi sau pepenii cu gust de kiwi, vanilie sau coniac sunt doar câteva dintre soiurile care au făcut cunoscută în țară „Experimentala” de la Buzău. Din fericire și viitorul sună bine. Tradiția muncii de cercetare la Buzău este dusă mai departe de către o nouă generație de specialiști în legumicultură, tineri ambițioși și cu adevărat pasionați de această meserie. Camelia Bratu și Elena Barcanu sunt doar doi dintre tinerii cercetători care urmează o carieră în dezvoltarea de noi soiuri cu beneficii pentru sănătatea consumatorilor.

Munca unui cercetător la „Experimentala” de la Buzău presupune atât muncă de birou, cât și multa practică, iar pentru tinerii cercetători în legumicultură pasiunea pentru meseria lor este atât de mare încât nu contează nici faptul că pe timpul verii, condițiile de muncă în serele stațiunii devin insuportabile.

“Dimineața facem munca de teren, de câmp. Mergem și luăm pulsul, vedem rezultatele zilei trecute. După aceea, atunci când situația o impune, ne retragem în birouri sau în laborator, și continuăm partea scriptică sau alte proiecte a cee ace avem în plan.” spune Camelia Bratu, cercetător.

Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău are în structura sa un număr de peste 60 de angajaţi, dintre care 10 sunt cercetători în horticultură. Instituţia a fost înfiinţată în 1957, sub numele de Staţiunea Experimentală. Este o unitate strategică de cercetare şi dezvoltare pentru zona bazinului legumicol Buzău şi a judeţelor limitrofe.

“Uitându-ne în spatele nostru, vazând rezultatele, vazând cum dintr-o sămânță au crescut plante atât de frumoase, în sufletul nostrum parcă încolțește o nouă sămânță.” a spus Elena Barcanu, asistent cercetare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

41 + = 44