12.000 de spectatori de Ziua Marinei

0
1120

Peste 12.000 de persoane au fost prezente marți pe faleza Comandamentului Flotei și în Portul Tomis din Constanța, pentru a asista la exercițiul demonstrativ prezentat de Forțele Navale Române, cu participarea a 30 de nave și ambarcațiuni, 12 aparate de zbor și 3.000 de militari, de Ziua Marinei.

Ziua Marinei sărbătorită la Constanța a fost un succes total. Într-un spectacol fără precedent navele de război au simulat un atac cu rachete și torpile, avioanele de luptă au bombardat flotila maritimă de razboi, iar trupele de commando debarcate de pe navele de luptă au luat cu asalt faleza comandamentului naval. Toate în prezența zeului mării Neptun, invitatul de onoare al constănțenilor dar și al presedintelui Klaus Iohannis. Surprizele anului acesta au fost avioanele americane F16 cumpărate recent din Portugalia, aeronavele britanice Typhoon care asigură protecția aeriană a României, dar și cel mai mare și puternic avion de spionaj „Poseidon” pe care armata americană l-a detașat în Europa.

Ziua Marinei este un eveniment important pentru constanțeni în fiecare an, iar manifestările care celebrează aniversarea Marinei Române sunt o atracție pentru localnici și pentru turiști. Văzute de la uscat navele militare sunt spectaculoase iar meseria de marinar pare o joacă de copil, sau rămășița unui trecut medieval romantic. Poate și de aceea președintele Iohannis a ținut să le ureze marinarilor de ziua lor, cuvinte celebre, vechi de sute de ani.

“Prea Sfânta Fecioară Maria să vă-nsoțească și să vă ocrotească oriunde ați fi. La mulți ani și „Bun cart înainte !”

 

Anul acesta, manifestările dedicate Zilei Marinei au fost parcă mai spectaculoase ca niciodată. Am avut parte de parade aviatice cu avioane MIG, Eurofighter Typhoon și F16, desfășurări impresionante de forțe navale, parașutiști, comandouri de pușcași marini, elicoptere de război și scafandri militari. O surpriză totală a fost survolul unui avion spion american „Poseidon”, cea mai mare și mai dotată aeronavă a Statelor Unite pentru aceste misiuni.

 Ziua Marinei se sărbătorește în mod tradițional de Sfânta Maria; in anii regimului comunist, sărbătoarea fusese mutată în ultima zi a lunii august , însă după 1989 s-a revenit la acestă zi religioasă, pentru că se știe, alături de Neptun – Zeul Mărilor, Sfânta Maria este protectoarea celor care călătoresc pe mările și oceanele lumii.

După parada navelor de război, care a încheiat festivitățile de pe faleză, serbările s-au mutat în portul turistic Tomis, unde au început competițiile sportive.

Serbarile de Sfânta Maria continuă și în această seară cu concerte și spectacole și se va încheia odată cu retragerea cu torțe a marinarilor, pe faleză. 20 de nave militare și 1500 de oameni au fost angrenați în organizarea evenimentelor dedicate Zilei Marinei Române.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 4 =