Un seism cu magnitudinea de 8 grade ar provoca un dezastru

0
1248

 

Un seism cu magnitudinea de 8 grade ar provoca un adevărat dezastru, cel puțin pe teritoriul județului Buzău. Asta în condițiile în care prefectul Buzăului a constat că județul nu deține nici măcar spații de minimă necesitate pentru primirea sinistraților. 

La 4 decenii de la devastatorul cutremur din 1977, județul Buzăul ca și alte județe, par în continuare nepregatite să înfrunte o catastrofă asemănătoare. Se realizează proiecte peste proiecte, dezbateri peste dezbateri, dar soluțiile concrete lipsesc. La această concluzia a ajuns și prefectul județului Buzău dupa ce a analizat situația.

“Pe hârtie sună frumos, dar concret nu se poate realiza nimic. Dacă acum avem un cutremur mare, eu nu știu unde putem să ducem oamenii pentru că nu sunt fonduri. ” declară Carmen Ichim-prefect Buzau.

În cazul unui cutremur major, Buzăul nu numai  că nu are suficiente clădiri de necesitate, dar nu deține nici măcar un cort mare pentru primirea sinistraților.

“Dacă este un cutremur peste 8 grade se vor dărâma foarte multe clădiri. Atunci trebuie să avem un cort mare pe care să îl ducem pe un stadion, să asigurăm apa, să asigurăm grupuri sanitare, paturi de campanie. Ce spun eu parcă vorbesc din cărți. (…) Ce este pe hîrtie sună bine, dar atât.” a ,ai spus Carmen Ichim.

Reprezențatii Prefecturii Buzău doresc o întalnire cu primarii din cele doua municipii, Buzău si Râmnicu Sărat, pentru găsirea unor soluții concrete prin accesarea unor fonduri europene pentru cutremure. Potrivit specialiştilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în cazul unui seism major, asemănător cu cel din 1977, 75% dintre locuitorii României ar putea fi afectaţi. Numărul mare de victime ar apărea din cauză că dotările cu echipamente pentru misiuni de salvare-căutare în caz de cutremur sunt slabe sau chiar absente. În toată ţara sunt 607 clădiri cu risc seismic mare. Adică peste 10.500 de apartamente care se pot prăbuşi la un cutremur puternic. Cele mai multe sunt în Capitală, dar şi în judeţele Galaţi, Prahova, Constanţa, Brăila, Buzău şi Botoşani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 36 = 46