Mădălina Dobrovolschi: „Rezolvarea crizei interne a coaliției este strict răspunderea partidelor din care este alcătuită.”

0
1081

„Vă informez că președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care aceștia anunță că au retras Guvernului sprijinul politic. Președintele României a luat act de faptul că în interiorul coaliției de guvernare a apărut o nemulțumire în ceea ce privește activitatea Executivului și că se dorește schimbarea întregului Cabinet”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

Purtătorul de cuvânt al președintelui a făcut precizări legate de procedură. Dobrovolschi a subliniat că, potrivit articolului 106 din Constituție, funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum și în alte cazuri prevăzute de lege.

Ea a citat și articolul 107 al legii fundamentale, conform căruia „dacă prim-ministrul se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului, până la formarea noului Guvern”.

„Deocamdată nu ne aflăm în niciuna din situațiile menționate în Constituție. Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei prim-ministrului sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru. În situația în care Guvernul va fi demis conform Constituției, președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în legea fundamentală”, a punctat Mădălina Dobrovolschi.

„Președintele solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul coaliției de guvernare pentru a evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a coaliției este strict răspunderea partidelor din care este alcătuită. Președintele României garantează respectarea Constituției în această procedură”, a conchis purtătorul de cuvânt al președintelui.

Sursa: Agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 1 =