Laurent Fabius: Președintele american Donald Trump a comis „o greșeală rușinoasă” prin retragerea țării sale din acordul de la Paris privind clima

0
1785

Președintele american Donald Trump a comis „o greșeală rușinoasă” prin retragerea țării sale din acordul de la Paris privind clima, a apreciat vineri francezul Laurent Fabius, fostul președinte al COP21, care a denunțat „grămada de minciuni” proferate pe acest subiect de liderul de la Casa Albă, transmite AFP.

„Această decizie, acest discurs, este o greșeală rușinoasă, o eroare majoră. În plus, este vorba despre o grămadă de minciuni și singura reacție este mobilizarea mondială, aceasta trebuie să facem”, a declarat el la postul de televiziune France 2.

În opinia sa, justificarea adusă de Trump, care a spus că acordul de la Paris avea un impact negativ asupra economiei americane, „este o minciună nerușinată”. „Este o viziune complet falsă să crezi că ar fi pozitiv pentru Statele Unite să iasă din acordul de la Paris (…) Crearea de locuri de muncă în domeniul energiilor verzi va fi mai importantă decât desființarea de locuri de muncă în sectoarele depășite”, a mai spus Fabius.

„În pofida caracterului rușinos al poziției sale, Trump nu va reuși (…) să distrugă acordul de la Paris”, care „a fost cel mai bun compromis posibil”, a asigurat unul dintre principalii artizani ai acestui pact adoptat la sfârșitul lui 2015 de ansamblul comunității internaționale, cu prilejul celei de-a 21-a conferințe a ONU privind schimbările climatice.

„Acest domn Trump este de o aroganță extraordinară. A spus ‘am o părere diferită de a celorlalți, deci trebuie ca toți ceilalți să renegocieze’. Dar așa ceva nu este posibil! Nu este prevăzută posibilitatea unei renegocieri, este exclus!”, a declarat indignat Fabius, denunțând motivațiile „cu iz electoral, ideologice” ale liderului de la Casa Albă. Întrebat despre un eventual efect de domino asupra altor țări, care ar putea denunța la rândul lor acordul de la Paris, Fabius a recunoscut că „există acest risc”.

„Țările l-au semnat, dar nu l-au ratificat. Este cazul Rusiei, al Turciei. Dar este în interesul lumii și al fiecăruia de a merge în această direcție (a acordului de la Paris) pentru că este o chestiune de alimentație, de sănătate, de migrații, sau de război, și din acest motiv decizia americană este scandaloasă”, a continuat Fabius, care s-a declarat îngrijorat și de impactul asupra finanțării politicilor privind mediul înconjurător în țările în curs de dezvoltare, element cheie al acordului de la Paris. Pe această temă, Fabius a apreciat că Donald Trump a povestit „vrute și nevrute” pe tema fondului verde al ONU.

La rândul său, premierul francez Edouard Phillipe, a calificat vineri drept „o calamitate” decizia lui Trump de a se retrage din acordul de la Paris, dar s-a declarat convins că multe orașe din SUA vor continua să lupte împotriva încălzirii globale, transmite EFE. „Există un număr foarte mare de primari din SUA care vor dori să continue să lucreze cu noi”, a spus Philippe într-un interviu acordat postului de radio RTL, potrivit Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 14 = 20