Sorin Grindeanu: “Ne dorim ca România să devină un hub energetic regional”

0
1253

Toată „floarea” politicii românești a descins vineri dupa-amiază în comuna buzoiană C.A. Rosetti, în zona în care Romgaz a descoperit un uriaș zăcământ de gaze naturale. Premierul Sorin Grindeanu, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și cel al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au ținut să fie martori la pornirea stației de uscare a gazelor din primele trei sonde puse în funcțiune.

“Încurajăm astfel de acțiuni din două perspective. În primul rand pentru a asigura independența energetică a tării noastre, un lucru extreme de important, și în al doilea rand ne dorim, și prin dezvoltarea altor proeicet energetice, ca România să devină un hub energetic refgional.” Spune prim ministrul României Sorin Grindeanu.

“Astăzi avem producție internă care este aproape similară cu consumul (…). Cu această investiție, această nouă descoperire începem să vorbim de o “supraproducție” care va avea cel puțin două efecte. Începem să jucăm pe export și începe să se echilibreze piața.“ a declarat ministrul economiei Mihai Tudose.

Culmea absurdului este însă alta. Oamenii din C.A. Rosetti  stau deasupra celui mai mare zăcământ de hidrocarburi din România, descoperit în ultimii 30 de ani, însă nu au gaze în casă. Subsolul comunei buzoiene și al satelor de pe o rază de 15 kilometri este un rezervor imens de gaze naturale care ar putea asigura consumul țării timp de doi ani și jumătate.

În sat s-a aflat demult despre sondele răspândite pe câmp și ce rol au ele. Oamenii speră ca în curând, să poată beneficia și ei de avantajele zăcământului de gaze naturale descoperit în apropiere de satul lor .

În timp ce oficialii dezbăteau problema independenței energetice a țării și scăderea prețului la combustibil, primarul comunei C.A. Rosetti pândea momentul să afle cu ce se alege și comuna sub care se află imensa pungă de gaze.

“Oamenii din comună nu au gaze. Încercăm să găsim posibilități  (…) să finanțeze statul tot consumul de gaze pentru locuitorii din comună. Profităm ce se întâmplă acum ca să ne facem o viață mai bună. ” spune primarul comunei C.A. Rosetti, Ionel Cânjău.

Zăcământul de gaze naturale se află la adâncimi cuprinse între 1.500 și 4.000 de metri. Responsabilii de la  Romgaz estimează că ar conține 27 de miliarde de metri cubi de gaze, iar asta înseamnă că ar putea asigura consumul țării timp de doi ani și jumătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 6 =