SURPRIZE NEPLĂCUTE LA HIPERMARKET: ROȘII CU GERMENI DEZVOLTAȚI ÎN INTERIOR

Specialiștii avertizează că tomatele care conțin semințe încolțite pot fi toxice pentru consumatori.

0
2340

Unui buzoian nu i-a venit să-și creadă ochilor când a tăiat câteva roșii cumpărate în preajma Paștilor dintr-un hipermarket: aproape toate semințele din interior erau încolțite, deși aspectul exterior al roșiilor nu trăda nimic suspect. Cu sentimentul clar că lucrurile nu sunt tocmai în regulă, buzoianul declară că a decis să arunce la tomberon toate cele trei kilograme de roșii cumpărate înainte de sărbători.

Specialiștii în horticultură de la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Legumicolă Buzău spun că legumele care provin din import sunt tratate chimic pentru a rezista mai mult timp de la momentul recoltării – respectiv pe durata transportului, depozitării, expunerii la raft – însă nu întotdeauna substanțele administrate își fac efectul. Grav este că roșiile cu germeni sunt periculoase, întrucât înmagazinează cantități însemnate de solanină, o substanță toxică folosită, în general, ca fungicid și pesticid.

Potrivit specialiștilor, o roșie rezistă în mod natural aproximativ zece zile, însă, după o serie de tratamente, poate fi păstrată nealterată două, până la șase luni. Gustul însă este departe de cel al roșiilor cultivate tradițional, care ajung în piețe doar în intervalul iunie – octombrie, sezonul lor încheindu-se în momentul când cade bruma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

80 + = 83