Bebeluși externaţi fără vaccin împotriva hepatitei B

Material realizat de TATIANA BOTIŢĂ

0
1980
Sursa foto: Arhivă

Maternităţile din ţară se confruntă cu o criză fără precedent de vaccin împotriva hepatitei B. Şi la Buzău, zeci de bebeluși au fost externaţi fără să li se administreze acest vaccin.

Medicii epidemiologi spun că acest vaccin trebuie făcut în 24 de ore de la naştere. Medicii specialişti atrag atenţia că, fără această imunizare, pot să apară mai multe complicaţii, în cazul în care virusul hepatic B se combină cu virusul hepatic A (care se transmite foarte uşor prin nespălarea mâinilor şi consumul de apă contaminată).

La Maternitatea Buzău, de o săptâmână, lipsește vaccinul împotriva hepatitei B’’, a declarat Adriana Bunilă purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

În schema obligatorie de vaccinare a copiilor, sunt incluse: vaccinul antihepatic B, vaccinul BCG împotriva tuberculozei, vaccinul hexavalent, vaccinul ROR (rujeolic-oreion-rubeolic) şi cel diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat. Dintre acestea, cel antihepatic B se administrează în primele 24 de ore de viaţă, în timp ce cel antituberculoză se face în primele 2-7 zile de viaţă. Așadar, ambele trebuie făcute înainte ca bebeluşul să iasă din maternitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 5 =