Ziua în care dormim mai puțin

Material realizat de TATIANA BOTIŢĂ

0
1409

În noaptea de 25/26 martie 2017, România trece la ora oficială de vară. Ceasurile vor fi date cu o oră înainte, astfel, ziua de duminică, 26 martie va avea 23 de ore, în loc de 24.

România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. În anul 1997, România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent.

Conceptul numit „ora de vară” a fost prima dată adus în discuție în anul 1895, în Noua Zeelandă. Cel care a venit cu această idee a fost entomologul George Vernon Hudson. Sistemul are ca scop folosirea luminii Soarelui pe o perioadă cât mai lungă din zi. În acest mod, activitățile se desfășoară cât mai mult posibil pe lumină naturală, iar acest lucru este benefic din cel puțin două puncte de vedere. Lumina naturală, spre deosebire de cea artificială, este un stimulator al tonusului fizic și psihic. În al doilea rând, prin trecerea la ora de vară, se economisește și energia electrică necesară iluminatului artificial.

La schimbarea de oră, vom dormi mai puţin cu o oră, iar acest lucru ne afectează bună dispoziţie şi ne va face să ne simţim mai obosiţi, avertizează medicii.

La nivel psihic, schimbarea orei are un impact important deoarece se produc schimbări şi asupra metabolismului şi chimiei creierului. Astfel, odată cu trecerea la ora de vară, persoanele care suferă de depresie au nevoie de o atenţie deosebită.

Pentru ca schimbarea orei să nu ne afecteze, medicii ne recomandă să mergem la culcare mai devreme, să mâncăm legume de sezon și să nu uităm de sport.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 19 = 23