ȘTIAŢI CĂ? – 10 curiozități despre mărțișoare și Ziua Mamei

Material realizat de LOREDANA LUPU

0
2845

Ştiaţi că 1 Martie este, în calendarul ortodox, ziua Evdochiei sau v-ați întrebat vreodată cât timp se poartă mărțișorul? De la curiozități despre mărțișoare și Ziua Mamei, descoperă 10 informații inedite:

  1. Știați că … culoarea roșie a Mărtișorului vine de la sângele războinicului care a salvat Soarele din temniță, iar culoarea albă, de la sănătate și puritate?
  2. Știați că … la începuturi, mărtișorul consta într-o monedă de aur la care se atașa o sfoară făcută din două părți răsucite, una roșie și alta albă, pe care copiii și adulţii obișnuiau să o poarte la gât? Exista credința, conform căreia, această amuletă aducea noroc și fericire.
  3. Știați că … numele lunii martie vine de la Marte, zeul roman al războiului? Această lună era considerată o lună favorabilă începerii războiului.
  4. Știați că … 1 Martie este în calendarul ortodox ziua Evdochiei, o femeie martir, numită și Dochia? Sărbătoarea este de fapt apriori timpurilor creștine, iar Dochia este un personaj păgân.
  5. Știați că … tradiţia spune că mărţişorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie?
  6. Știați că … de obicei, fetele și femeile primesc mărțișoare în 1 martie și în următoarele zile ale lunii, ca semn al sosirii primăverii? În Moldova însă, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor.
  7. Știați că … mărtișorul se poartă de la 1 martie până când se arată primăvara, se aude cucul cântând, până înfloresc cireşii ori trandafirii, până vin berzele sau rândunelele? După, mărţişorul nu se aruncă, ci se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc.
  8. Știați că … Ziua femeii, Ziua mamei – 8 martie- se serbează încă de pe vremea grecilor antici? În fiecare primăvară, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor.
  9. Știați că … în Anglia anilor 1800, a fost menționată “Duminica mamei”, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui?
  10. Știați că … în anul 1909, la 28 februarie, în Statele Unite, s-a serbat la nivel național Femeia, în urma unei inițiative a Partidului Socialist American? Inițiativa a fost preluată în 1910 și în Europa, în cadrul Internaționalei Socialiste reunite la Copenhaga.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

66 + = 74