DNA își declină competența pe dosarul OUG 13; infracțiuni semnalate – distrugere de probe sau înscrisuri, fals intelectual

0
1589
Sediul DNA

DNA a anunțat astăzi că, în legătură cu dosarul privind elaborarea Ordonanței de Guvern nr. 13/2017, și-a declinat competența, trimițând acest dosar Parchetului General. Procurorii anticorupție au dispus disjungerea și declinarea la ÎCCJ pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizare a infractorului, prezentare cu rea-credință de date inexacte Parlamentului sau președintelui României, sustragerea sau distrugerea de probe și înscrisuri și fals intelectual. Potrivit unui comunicat transmis de Direcția Națională Anticorupție, procurorii instituției au dispus:

1. Clasarea cauzei având ca obiect infracțiunea prev. de art. 13 din Legea nr.78/2000, respectiv folosire a influenței ori autorității ca persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,

2. Disjungerea și declinarea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, spre competentă soluționare, sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:
Favorizare a făptuitorului
Prezentare cu rea-credință, de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului (prevăzută și sancționată de Legea 115/1999 – a răspunderii ministeriale)
Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri (art. 259 al.1 și 2 C.p)
Sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri (art. 275 C.p)
Fals intelectual.”

Referitor la acuzațiile de sustragere și distrugere de probe și înscrisuri, procurorii informează că un prim aviz venit de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, care conținea observații și propuneri privind elaborarea OUG 13 și care ar fi blocat adoptarea actului normativ, transmis prin fax la Ministerul Justiției a fost distrus în interiorul instituției condusă la acel moment de ministrul Florin Iordache. Ulterior, în urma unor discuții tensionate între reprezentanții Ministerului Justiției și cei ai Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, cei din urmă au elaborat un alt aviz, favorabil, și transmis cu același număr de înregistare la Ministerul Justiției.

În ce privește disjungerea cauzei la Parchetul General, DNA mai spune că, ”întrucât aceste infracțiuni nu intră în sfera de competență a Direcției Naționale Anticorupție, nefiind întrunite condițiile specifice prevăzute în Legea nr.78/2000 republicată sau a OUG nr.43/2002, cu referire la aceste cinci infracțiuni cauza se va disjunge și se va declina spre soluționare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 74 = 83