ANDREEA UNGUREANU, artist vizual: „Am descris plastic viziunea mea asupra lenjeriei intime a domnilor profesori universitari”

Interviu realizat de SILVIA BUNICĂ

0
2009

Artistul vizual Andreea Ungureanu, fostă elevă a Liceului de Artă „Margareta Sterian” Buzău şi absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti – departamentul de Arte Plastice, a revenit acasă pentru expoziția ce-i definește lucrarea de disertație, al cărei titlu controversat – „Intim” – a stârnit curiozitate și interes în rândul celor ce au ajuns zilele trecute la vernisajul organizat la Centrul Cultural Marghiloman. Despre cum a gândit buzoianca acest proiect controversat și cine i-a fost sursa de inspirație, aflăm direct de la frumoasa brunetă, într-un interviu acordat săptămânalului “Scurtpe2”.

Andreea-IntimSilvia BUNICĂ: De ce „Intim”, ce reprezintă pentru tine această titulatură şi de unde ți-a venit ideea?

Andreea UNGUREANU: După absolvirea secţiei de Grafică a Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, din cadrul departamentului de Arte Plastice, am pregătit lucrarea de disertaţie, la clasa domnului conf. univ. dr. Nicolae-Aurel Alexi și a asistentului univ. dr. Dana Vasiliu, cu acest titlu. După care a venit și ideea expoziţiei ce a avut loc la Centrul Cultural „Al. Marghiloman” din Buzău. Expoziția este realizată ca o retrospectivă a anilor de licenţiat şi master, conţinând de asemenea şi lucrările de diplomă și disertaţie. Tema poartă această denumire deoarece, prin fiecare lucrare expusă, eu am descris plastic viziunea mea asupra lenjeriei intime a domnilor profesori universitari pe care eu i-am cunoscut, atât în cei trei ani de licență, cât și în anii de master.

S.B.: Nu ți-a fost frică de reacțiile negative? Totuși este vorba despre lenjeria intimă, un subiect delicat, asociat cu personalități academice, respectabile…

A.U.: A fost un risc mic, recunosc, dar am ales să le redau personalitatea dânșilor văzută prin ochii mei, dar și impresia vizuală și emoțională, pe care aceștia au lăsat-o asupra mea. Fiecare lucrare în parte descrie personalitatea și stilul unui domn profesor, lucrările fiind abordate diferit, în așa fel încât să facă referire la stilul fiecăruia și să fie ușor recognoscibili pentru public. Am optat pentru redarea lenjeriei intime, deoarece acest articol vestimentar este absolut personal și primul de altfel, pe care noi îl îmbrăcăm, dar și pe care nu îl lăsăm niciodată la vedere.

S.B.: Deci nu au fost supărări?

A.U.: În viziunea mea, fiecare persoană are anumite părți pe care dorește să le păstreze ascunse sau pe care doar anumite persoane le pot cunoaște şi, în același timp, fiecare avem elemente ce ne descriu si părți pe care le expunem voluntar sau involuntar: ticurile verbale, un stil vestimentar pe care noi îl abordăm și ne caracterizează sau chiar meseria pe care noi o practicăm. Din acest motiv, am ales și o redare ușor haioasă, dar în același timp caracteristică pentru dânșii. Profesorii vă pot spune personal că au fost foarte încântați de idee, pentru că aceștia sunt foarte deschiși și nu degeaba nota de la examen a fost 10.

S.B.: Trăgând așa o linie asupra expoziției „Intim”, sursele inspiraționale au fost în facultate, dar baza ta ca artist a fost pusă din liceu, presupun?!

A.U.:  Adevărat, atât timp cât am parcurs perioada liceului, la formarea mea ca artist au contribuit domnii artiști plastici Florin Menzopol și Ștefan Daniel Lăzărescu. Alături de domnul Ștefan am evoluat timp de 5 ani și la invitația dânsului a fost organizată și expoziția „Intim”.  Față de dânșii am toată recunoștința pentru ceea ce eu am reușit să realizez până în prezent. Iar în cadrul expoziţiei a fost organizat şi un stand cu produse handmade, ce a inclus ceramică pictată şi bijuterii realizate manual. Iar în afara acestui eveniment, mă găsiți pe Facebook personalizând orice, de la căni, tricouri, pahare, până la sticle, bijuterii sau accesorii IT – cu mare pasiune!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 31 = 32