Profesorul HORAŢIO ZAHARIA, dublu campion balcanic la veterani; atletism de performanţă la 47 de ani

Interviu realizat de LEONARD BUNILĂ

0
1704

Un atlet buzoian a uimit o țară întreagă, în 2016, cu rezultatele remarcabile obținute la competițiile naționale și internaționale la care a participat. Este vorba de profesorul Horațio Zaharia, în vârstă de 47 de ani, cel care, anul trecut, a reușit să câștige titlul balcanic la două probe: 110 metri garduri şi 400 de metri garduri. Horațio Zaharia este legitimat la CSM Buzău şi în trecut a fost triplu recordman în probele de garduri, la juniori. Într-un intrerviu acordat săptămânalului „Scurt pe 2”, profesorul Zaharia trage un semnal de alarmă în ceea ce privește starea de degradare a bazelor sportive din oraș, povestește ce eveniment major petrecut în perioada copilăriei l-a determinat să îndrăgească atletismul, dar dezvăluie și numele sportivului buzoian despre care crede că va ajunge la un nivel înalt în atletismul românesc.

 

Reporter: La ce vârstă ați început să practicați atletismul și ce v-a determinat să alegeți acest sport?

Horațio Zaharia: La vârsta de 12 ani, am fost selecționat de domnul profesor Alexandru Medvediuc, eu fiind atunci elev la Liceul Pedagogic Buzău. Ca orice copil, am încercat și alte sporturi (fotbal, handbal, balet), dar atletismul (mai ales probele de garduri), mi s-a potrivit cel mai bine. Un factor determinant în practicarea sportului a fost și trecerea Flăcării Olimpice prin orașul nostru, în anul 1980, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Moscova.

Rep.: Cât timp vă antrenați într-o săptămână? În ce constă programul de pregătire?

H.R.: Probele pe care le practic sunt 110 m garduri și 400 m garduri. De regulă, mă antrenez de trei ori pe săptămână; antrenamentele mele urmăresc dezvoltarea tuturor calităților motrice.

Rep.: Unde vă susțineți antrenamentele?

H.Z.: Orașul nostru dispune de un stadion de atletism, cunoscut ca ,,Stadionul de la Fabrica de Lapte”. Din păcate ,,cochetul stadion de atletism”, asa cum era descris în ziarul ,,Sportul”, nr. 11.310, din 30 aprilie 1986, azi a devenit aproape o ruină și, mai mult, riscă să-și piardă destinația. Pe acest stadion își desfășoară antrenamentele atleții de la grupele de performanță, pregatirea fizică grupele de fotbal, rugby, handbal, baschet. Aici se pregătesc pentru susținerea probelor sportive arbitrii sau tinerii care vor să urmeze școli cu profil militar etc.

Nu în ultimul rând, aici aleargă din ce în ce mai mulți buzoieni dornici să facă mișcare în aer liber.

Din păcate, de mulți ani, nu a mai existat preocupare pentru această importantă bază sportivă, dar avem speranța ca lucrurile se vor îmbunătăți, mai ales că este nevoie de puțini bani, dar multă voință.

Pe acest stadion îmi desfășor și eu parte din antrenamente și cu acceptul d-lui director de la L.P.S. Buzău, prof. Cătălin Cighir, merg și la sala de atletism de la L.P.S. Buzău. Din păcate, la Buzău pot să realizez doar secvențe din probe, proba completă o fac doar în timpul competiției.

Rep.: Până în momentul de față, care a fost cea mai importantă reușită personală din punct de vedere sportiv?

H.Z.: Pentru mine toate rezultatele sunt importante; ca junior am concurat cu atleți care mai târziu au alergat la competiții importante, astfel că orice clasare pe podium era foarte importantă.

Cele mai importante rămân, :

– titlul de campion național – 50 m garduri, sală – Timișoara 1984;

– dublu record național la 90 de metri garduri – Ploiești și Buzău;

– ca veteran: campion național și balcanic la probele de 110 m garduri, 400 m garduri și 60 m garduri, acestea constituind și recorduri naționale.

Rep.: Care este cea mai frumoasă amintire de la competițiile naționale și internaționale la care ați participat?

H.Z.: O amintire plăcută pentru mine este titlul de campion național și recordman obținut la Timișoara în anul 1984 la proba de 50 m garduri, cu un timp de 7,1 sec., eu fiind legat sufletește de acest oraș, unde s-a născut mama.

Îmi amintesc cu plăcere explozia de bucurie manifestată de antrenorul meu, domnul profesor Alexandru Medvediuc, la sfârșitul cursei, acest rezultat fiind o mare surpriză și pentru domnia sa, dar și pentru conducerea clubului CSS Buzău.

 Rep.: Ați avut un model în sport pe care l-ați urmat?         

H.Z.: Pentru mine, toți sportivii de înaltă performanță sunt eroi, deoarece aceasta necesită foarte mult efort, sacrificii și depășirea propriilor limite;  ca model din atletism, aș da două nume: Edwin Moses – 400 m garduri, de neînvins timp de 10 ani, si Harald Smith.

Rep.: Știu că sunteți profesor de educație fizică și sport. La ce școală predați și care este satisfacția cea mai mare în meseria dumneavoastră?

H.Z.: Sunt profesor de educație fizică și sport, cu specializarea atletism, și în prezent predau la Scoala Gimnazială nr. 7 Buzău. Satisfacția mea ca profesor este ca elevii mei să aibă o atitudine corectă, să știe să meargă și să alerge corect și să le dezvolt cultul pentru mișcare. Prin activitatea mea de sportiv veteran sper să fiu un model pentru elevi și nu numai, astfel ca aceștia să practice în număr cât mai mare sportul .

O deosebita mulțumire am când elevii mă felicită pentru rezultate obținute ca sportiv veteran.

Rep.: Mai fac tinerii sport sau tot mai mulți dintre ei își petrec timpul în fața calculatorului?

H.Z.: Odată cu apariția noilor atracții pentru tineri (tv, internet etc.) sportul românesc a pierdut mulți potențial performeri. Aceasta se reflectă în participările și rezultatele la marile competiții sportive (C.M., J.O., C.E.). O altă cauză este și numărul insuficient al bazelor sportive și lipsa dotărilor în cele existente.

Din păcate, mulți dintre copiii care fac sport se îndreaptă doar spre câteva ramuri sportive alese de părinți; din punctul meu de vedere, copiii ar trebui să înceapă cu practicarea atletismului care este baza tuturor sporturilor.

Rep.: Are atletismul buzoian viitor?

H.Z.: Da, are, trebuie să aibă. Buzăul a dat mereu atleți de valoare, are și în prezent, în ciuda condițiilor improprii de pregătire. Sunt sigur că va da și în viitor datorită oamenilor dedicați (profesorii care lucrează în performanță) care își fac meseria cu plăcere și cu pricepere.

Rep.: Ce tânăr atlet buzoian admirați cel mai mult?

H.Z.: În prezent, Buzăul are o atletă de mare valoare, care merită aprecierea noastră, a tuturor: Marina Baboi.

Rep.: Ce alte pasiuni mai aveți, în afară de atletism?

H.Z.: Îmi place să merg cu bicicleta, să schiez, să citesc…

Rep.: La ce competiții veți participa în 2017 și ce obiective majore v-ați propus?

H.Z.: În acest an, vreau să particip la campionatele naționale, balcanice si mai vedem.

Pe termen lung, îmi doresc să fiu sănătos și în plan sportiv să mă pregătesc și să particip la competiții mai importante destinate veteranilor: C.E., C.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

85 + = 94