BUCUREŞTI: CEL MAI MARE PROTEST DIN 1989 PÂNĂ ÎN PREZENT S-A ÎNCHEIAT DUPĂ MIEZUL NOPŢII; MII DE PROTESTATARI ŞI ÎN ALTE ORAŞE ALE ŢĂRII

0
1369

Peste 100.000 de persoane au protestat ieri, timp de câteva ore, în Piaţa Victoriei din Capitală, cerând Guvernului Grindeanu să renunţe la modificarea legislaţiei penale prin ordonanţă de urgenţă. La orele serii, oamenii care nu mai aveau loc în zona din faţa Palatului Victoria au ocupat toate bulevardele adiacente, scandând mesaje împotriva Executivului şi manifestând paşnic.

După orele 23.00, un grup aproximativ 100 de indivizi, presupuşi membri ultras ai unei galerii de suporteri, a declanşat o serie de incidente violente, aruncând cu petarde, sticle, pietre şi fumigene către jandarmi dintr-o zonă izolată a Pieţei Victoria. După ce a făcut mai multe apeluri la calm, Jandarmeria a cerut manifestanţilor paşnici să părăsească zona, intervenind împotriva grupului care se manifesta agresiv. Potrivit unor surse, doi jandarmi şi trei persoane din grupul care se manifesta violent au fost rănite şi au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale. După miezul nopţii, forţele de ordine au reuşit să neutralizeze grupul turbulent, mai mulţi indivizi fiind reţinuţi pentru cercetări.

SRI a anunțat, într-un comunicat transmis azi-noapte, că a transmis MAI, Jandarmeriei și IGPR, informații despre intenţiile de ”deturnare a acţiunilor publice de protest” din Centrul Capitalei, din seara de 1 februarie. Datele au fost transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice, potrivit comunicatului.

Proteste de amploare au avut loc miercuri seară şi în alte aproape 50 de municipii şi oraşe ale ţării. La Cluj-Napoca, se estimează că au ieşit în stradă peste 25.000 de mii de oameni şi peste 20.000 de protestatari au participat la o manifestaţie în Timişoara.

La Sibiu, au manifestat în jur de 10.000 de persoane, la Craiova şi Braşov câte 7000, la Târgu Mureş – 5000, iar în Bacău, Iaşi, Alba Iulia şi Oradea – câte 4000 de participanţi. La Buzău, protestatarii s-au strâns in Piaţa Dacia şi la orele 21,00 erau în jur de 300. „CIORBEA ŞI CNA APĂRĂ CORUPŢIA”‘ , „DEMISIA” şi „LA ÎNCHISOARE, NU LA GUVERNARE”, au fost cele mai vehiculate lozinci de aici. La Brăila, s-au adunat în centru peste 700 de persoane care scandează împotriva reprezentanţilor alianţei de guvernare. „JOS CIUMA ROŞIE”, este cea mai scandată lozincă la Brăila. Peste 5000 de oameni au iesit pe străzi la Ploieşti . „PSD -CIUMA ROŞIE”, se aude cel mai des. La  Constanta, apogeul este consemnat în faţa sediului  PSD, unde au strigat în jur de 5000 de persoane împotriva conducerii PSD şi a liderului Liviu Dragnea. Alte oraşe unde au avut loc proteste sunt Piteşti (peste 2000 de participanţi), Constanţa, Galaţi, Piatra Neamţ, Suceava, Târgovişte şi Arad (peste 1000), Bistriţa, Tulcea, Focşani, Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe – sub 500 de protestatari în fiecare dintre acestea.

Oamenii care au ieşit în stradă sunt hotărâţi să continue protestele pentru a sili Guvernul PSD-ALDE să renunţe la Ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale și la proiectul de lege privind grațierea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + = 13