OMS CERE TUTUROR STATELOR VIGILENȚĂ MAXIMĂ ÎN CE PRIVEȘTE GRIPA AVIARĂ

0
947

Organizația Mondială a Sănătății cere tuturor statelor să monitorizeze atent epidemiile de gripă aviară, atât la păsările sălbatice, cât și la fermele avicole și să raporteze imediat orice cazuri înregistrate la oameni. După cum afirmă expertul Margaret Chan, medic în cadrul OMS, ”din noiembrie 2016, aproape 40 de țări au raportat noi cazuri de infecție cu virusul extrem de patogen al gripei aviare, la păsări sălbatice sau la fermele avicole. Extinderea rapidă a distribuției geografice a acestor epidemii și diversele tipuri de virus au pus OMS în stare de alertă ridicată”.

În ultimele săptămâni, virusul gripei aviare a fost detectat în 20 de state din Europa, obligându-i pe fermieri să sacrifice păsările sau să le țină închise. Epidemiile din Asia au determinat sacrificări în masă în fermele de păsări din Coreea de Sud, China și Japonia. ”În China, a existat din decembrie o creștere semnificativă și rapidă a cazurilor de persoane infectate cu virusul H7N9 și OMS nu poate exclude o extindere limitată a cazurilor, deși până acum nu s-a detectat o extindere susținută”, a adăugat Margaret Chan.

În România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că monitorizează sever comerțul intracomunitar și verifică toate transporturile de păsări care vin din țările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here