ALIMENTE CARE COMBAT BALONAREA DE SĂRBĂTORI

0
1094

Pentru a preveni balonarea care poate apărea după mesele copioase de sărbători, ai la îndemână câteva remedii simple, alimente și plante pe care le poți lua înainte de a mânca.

 

Ghimbir

Cum simți că începi să te balonezi, mergi să-ți faci un ceai de ghimbir. Dacă pleci în vacanță, ia cu tine câteva pliculețe, iar dacă ești acasă, rade rădăcină de ghimbir într-o cană cu apă clocotită. Ghimbirul are efect antispastic, stimulează secreția de sucuri gastrice.

Ovăz

 

Dacă pleci departe de casă în vacanța de sărbători, e posibil ca digestia și somnul să-ți fie date peste cap. S-ar putea să ai o digestie ceva mai lentă, să te confrunți cu constipație, dureri abdominale și balonare. Ia în bagaje și o caserolă cu tărâțe sau fulgi de ovăz, o sticlă mică de plastic cu miere lichidă. În fiecare dimineață, ia o mână de ovăz, lasă-l puțin la înmuiat în apă și adaugă miere, pentru un gust mai bun. Ovăzul conține fibre solubile care previn constipația și balonarea.

 

Semințe de fenicul

Unul dintre cele mai cunoscute remedii naturiste care combate balonarea, feniculul stimulează digestia și producția de secreție biliară. Din semințele lui poți face o infuzie. Pune o linguriță de semințe de fenicul într-un vas cu 250 ml de apă clocotită și acoperă-l 15 minute.

Mentă

Cu o jumătate de oră sau o oră înainte de masă, prepară o infuzie de mentă și bea-o treptat. Este o variantă de a te proteja de problemele digestive, pentru că menta este un bun antispastic, care calmează sistemul digestiv. De asemenea, are efect carminativ, de eliminare a gazelor abdominale. Un ceai de mentă e bun și după masă, eliminând balonarea.

Banane

Preparatele de sărbători pot să-ți crească nivelul de sodiu în organism, ceea ce-l face să rețină apă și să se confrunte cu balonare. În această situație, bananele ajută la eliminarea apei în exces și la reechilibrarea nivelului de potasiu din organism.

Pătrunjel

 

Retenția de apă este o cauză a apariției unei senzații de balonare. Evit-o cu ajutorul pătrunjelului presărat peste fripturi, în salate sau la antreuri. Este un diuretic natural și un adjuvant pentru o imunitate mai bună, pentru că are vitamina C din plin, mai precis 200 mg în 100 g de plantă.

 

Iaurt

În această perioadă, organismul tău e posibil să piardă echilibrul florei intestinale, ceea ce poate declanșa acumulare de gaze, balonare. Un iaurt mic simplu, degresat, luat ca gustare te va face să te simți mai bine sau chiar va interveni la timp pentru a nu avea probleme digestive.

Apă

Luată cu treburi, riști să uiți să mai bei apă. În lipsa celor 1,5 sau 2 litri de apă pe zi, sodiul în exces din cauza alimentelor sărate va duce la retenția de apă și la balonare. Ține o cană mare cu apă pe aproape și soarbe din ea din când în când.

Spanac la micul dejun

Poate crezi că e mai bine să lași organismul să se odihnească după mesele copioase de Crăciun și să renunți la micul dejun. De fapt, tocmai această masă va pune digestia în mișcare, prin contractarea musculaturii de-a lungul sistemului digestiv. Alege o omletă cu puțin ulei, la care să prepari o garnitură de spanac, ușor digerabil, și o salată de legume.

Cartofi dulci în locul celor albi

Datorită conținutului mare de potasiu, 575 mg în 100 g, cartofii dulci susțin organismul în combatarea efectelor excesului de sodiu printre care se numără și balonarea. Sunt ideali și pentru copii sau persoane cu diabet. Include-i la garniturile preparate la cuptor, alăturându-le ghimbir, în piureuri sau fierbe-i și pune-i în salate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + = 13