S-A DAT STARTUL CAMPANIEI ELECTORALE PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE DIN 11 DECEMBRIE 2016

0
1654

Autor: Newss.ro

   Campania electorală pentru alegerile parlamentare din acest an se va desfășura în perioada 11 noiembrie – 10 decembrie, conform Hotărârii Guvernului nr. 635/2016 care prevede calendarul electoral.  6506 candidaţi se vor lupta pentru a obţine un mandat de senator sau deputat. În tot acest interval, candidații trebuie să-și convingă alegătorii că merită să fie aleși de către cetățeni pentru a le reprezenta interesele în Parlament. Față de 2012, acum noul Legislativ va avea aproximativ 466 de parlamentari faţă de 588. Norma de reprezentare este de un deputat la 73.000 de cetăţeni şi un senator la 168.000 de locuitori.

     Candidații trebuie să își ia adio de la a mai oferi bani sau  bunuri alegătorilor pentru a-i convinge să voteze sau să nu o anumită listă de candidaţi sau un anumit candidat. În caz contrar,  potrivit legislaţiei în vigoare, ei sunt pasibili cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. De asemenea, în campania electoral nu mai sunt premise spectacolele, serbările sau focurile de artificii așa cum se obișnuia în alţi ani. De asemenea, candidații nu mai au voie să distribuie pixuri, căni, ceasuri, tricouri, jachete, veste, şepci, sacoşe, găleţi, brichete, alimente și să folosească  vehiculele inscripţionate cu sloganuri de campanie sau care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar.

    Bannerele, mesh-urile, panourile publicitare mobile, steagurile publicitare, calcanele, ecranele publicitare, indicatoarele publicitare direcţionale, structurile de publicitate autoportante, mijloacele de publicitate, panourile publicitare, panourile publicitare mobile, proiectele publicitare speciale, publicitatea luminoasă, publicitate stradală, precum şi publicitate pe vehicule sunt de asemenea interzise. Afişele electorale care combină culori sau alte semne grafice, astfel încât să evoce simbolurile naţionale ale Românie sunt interzise. Acestea vor avea dimensiuni mai reduse decât în alţi ani. Mai exact, ele vor avea cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură. Afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală trebuie să aibă cel mult, 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură.

     Acestea vor fi amplasate doar în locurile speciale pentru afişaj electoral stabilite prin dispoziţie a primarului. Pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie s-au înființat mai multe secţii de votare în străinătate pentru a se evita situația creată în timpul alegerilor prezidențiale din 2014. În acest sens, Executivul a a propus Autorității Electorale Permanente  să înfiinţeze 417 secții de votare în străinătate, cu 123 mai multe decât la alegerile prezidenţiale din 2014. AEP informează că, la data de 8 noiembrie 2016, numărul alegătorilor înscriși în Registrul electoral, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie 2016 este de 18.906.721, cu 17.499 mai puțini față de ultima informare publică realizată de Autoritate pe această temă, în data de 6 octombrie 2016. Atunci erau înregistrați 18.924.220 de cetățeni, incluzându-i pe cei care vor împlini 18 ani la data alegerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

34 + = 44