CĂSĂTORIA ÎNTRE PERSOANE DE ACELAŞI SEX ANALIZATĂ DE CĂTRE MAGISTRAȚII CURȚII CONSTITUȚIONALE

0
1194

Autor: Newss.ro

      Curtea Constituţională trebuie să decidă, marţi, 20 septembrie, asupra recunoaşterii căsătoriilor încheiate în străinătate între persoane de acelaşi sex.  Ei au de hotărât privind excepţia de neconstituţionalitate care a fost ridicată de un cuplu de homosexuali asupra Codului Civil, după ce iniţial decizia a fost amânată în data de 20 iulie. Explicația magistraților a fost că implicaţiile deciziei sunt mari şi trebuie astfel ca aceasta să fie luată după dezbateri mai ample.

        Articolul 277 din Codul civil la care se face referire prevede că în România ,,căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute”. La vremea respectivă, avocata cuplului de homosexuali căsătorit în Belgia a argumentat în faţa magistraților Curții Constituționale a României că interdicţia din Codul civil în acest caz este discriminatorie şi aduce atingere dreptului la viaţă privată şi familie, fiind bazată pe prejudecăţile din societatea românească.

      În aceeași perioadă, Executivul a menționat la rândul său că argumentele aduse de avocaţi nu se susţin. Reprezentanții Guvernului au declarat că atunci când un stat nu recunoaşte astfel de căsătorii, acest lucru reprezintă ,,expresia diversităţii sistemelor juridice”, în raport cu valorile morale ale fiecărei societăţi în parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 44 = 54