CANCERUL DE COLON, BOALA INTESTINULUI LENEȘ

0
2155

Autor: Tatiana Botiţă

      Cancerul de colon nu ține cont de nimic, afectează tineri și bătrâni deopotrivă. La nivel național, anual apar 4.500 de noi cazuri. Jumătate dintre cei afectaţi mor. Potrivit statisticilor,  în ultimii 25 de ani, numărul bolnavilor de cancer de colon din România s-a dublat şi chiar s-a triplat. Hibele sistemului medical descurajează oamenii să se trateze din timp, iar atunci când ajung în spital înțeleg că boala i-a dus în mijlocul unui război, în care trebuie să dea multe bătălii. În cancerul colorectal pot fi făcute multe investigații de prevenție, dar pentru că nu sunt gratuite și pacienții nu au bani, acestea nu se fac. Potrivit statisticilor, 90% din cazurile de cancer la colon apar după vârsta de 50 de ani.

       Specialiștii îi sfătuiesc pe pacienți să meargă la medicul gastroenterolog începând de la 40 de ani dacă au avut cazuri de cancer colorectal în familie, și începând cu 50 de ani dacă nu au avut asemenea antecedente. În acest caz, este recomandată efectuarea unei colonoscopii. ,,Metodele de tratament diferă în funcţie de stadiul în care a fost diagnosticată boala. Cu cât diagnosticul este mai precoce, cu atât tratamentul este mai eficient şi are ca scop vindecarea pacientului”, a declarat dr. Simona Paraipan, medic specialist, Medicina Internă. Cancerul colorectal apare atunci când celulele maligne formează tumori în ţesuturile sănătoase ale tubului digestiv, respectiv colonul sau rectul. Tipul exact de cancer „de colon“ sau cancer „rectal“ este determinat de locul în care celulele maligne se formează şi se înmulţesc pentru a crea tumora primară, de unde, ulterior, se răspândesc la distanţă, dând naştere metastazelor.

      În prima fază, adică în stadiul localizat, tumora nu depăşeşte organul din care ia naştere, adică colonul sau rectul. Pe măsură ce boala progresează, tumora creşte şi se extinde la organele din jur şi anume la ganglionii limfatici. Aceasta este etapa de boală local-avansată. Dacă diagnosticul nu este pus în aceste etape localizate ale bolii şi tratamentul nu este iniţiat, celulele canceroase se răspândesc la distanţă de organul de origine, pe cale limfatică sau prin sânge, ceea ce duce la apariţia metastazelor. Anumite organe sunt mai susceptibile să fie sediul metastazelor. Cel mai afectat organ este ficatul, dar uneori metastazele se pot localiza şi în plămâni, oase sau chiar la nivelul creierului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here