DEMITERE LA ȘEFIA D.I.P.I.!

0
1058

Autor: Newss.ro

     Rareş Văduva, șeful Departamentul de Informații și Protecție Internă va fi demis după ce luni dimineața, a fost audiat la sediul DNA, într-un dosar disjuns din cel privindu-l pe fostul şef al Ministerului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. Premierul Dacian Cioloș urmează să facă o nouă numire, în perioada imediat următoare. Procurorii anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale pentru suspiciunea săvârșirii mai multor infracțiuni – deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, delapidare, favorizarea făptuitorului, obstrucționarea justiției, fapte ce ar fi fost comise de angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – D.I.P.I., între care și persoane care dețin/au deținut funcții de conducere în respectiva instituție.

   ,,În perioada 2014 – 2015, persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I) au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale D.I.P.I. Astfel, banii ce urmau să fie folosiți pentru acțiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptați către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției. În acest sens, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în mod fals.

   În aceeași perioadă, sub pretextul efectuării unor cheltuieli operative nereale, funcționari din cadrul D.I.P.I. și-au însușit sume de bani și produse. Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea instituției au dispus clasificarea unor informații și înregistrarea unor înscrisuri în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I, deși divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securității naționale. Aceste demersuri au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale, fiind cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparența utilizării resurselor materiale ale instituțiilor publice.

    După constituirea dosarului penal nr. 20/P/2016 la Direcția Națională Anticorupție, una dintre persoanele din conducerea D.I.P.I. a refuzat, cu încălcarea legii, să înceapă procedura de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosar, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susținut acuzațiile aduse de procurori, în respectiva cauză penală. Fiind avertizată asupra consecințelor faptei sale, persoana respectivă a refuzat să pună la dispoziția procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menționat” se precizează în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție.

     Și fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) chestorul Gheorghe Nicolae s-a prezentat luni după-amiaza la Direcţia Naţională Anticorupţie. Procurorii urmează să îl înștiințeze că are calitatea de suspect, într-un dosar disjuns din cel privindu-l pe fostul şef al Ministerului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here