DIN OCTOMBRIE 2016, MEDICII ÎȘI PRIMESC BANII PENTRU GĂRZILE SUPLIMENTARE

0
1705

Autor: Newss.ro

    Executivul a decis să plătească medicilor gărzile suplimentare, pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanței de Urgență 20 / 2016, începând de la 1 octombrie a acestui an. Pentru a putea fi efectuate aceste plăți necesare creșterii plății gărzilor pentru medici, fondurile necesare sunt de aproximativ 100 de milioane de lei. Acestea vor proveni din administrarea mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar.

    ,,Creșterea veniturilor pentru gărzi va fi finanțată printr-un control mai strict al cheltuielilor și prin măsuri de reducere a risipei din sistem. Reglementarea se va face prin Ordonanță de Urgență conform discuțiilor avute în Guvern. În acest context, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu apreciază că „sistemul sanitar trebuie să aibă grijă în primul rând de oameni: de pacienți și de medici. Orice măsură decisă în favoarea medicilor este un beneficiu direct și pentru pacienți”. Demersul privind gărzile se înscrie într-o preocupare mai largă a Ministerului Sănătății, împreună cu Ministerul Muncii, de reformare a organizării resursei umane în Sănătate” se menționează în comunicatul Ministerului Sănătății.

    Gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial. Pentru medici avantajul este că gărzile vor fi considerate pe de o parte, vechime în muncă, iar pe de altă parte, vechime în specialitate. „Garda obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se făcea. Medicii care au obținut titlul de doctor în științe medicale din 2010 până în prezent  vor primi sporul legal de 15%. Ministerul Sănătății mai evaluează și modalități de remunerare a medicilor rezidenți de anii I și II pentru gărzile pe care le fac.

     ,,Ministrul Sănătății este de părere că decizia de creștere a remunerației pentru gărzile din sistemul sanitar e unul din cei mai importanți pași ai ultimilor ani în beneficiul medicilor. Măsura corectează o nedreptate veche din anul 2009 și reafirmă angajamentul premierului Dacian Cioloș de a face din sectorul sanitar prioritatea mandatului său. În același timp, Vlad Voiculescu mizează în continuare pe cooperarea responsabilă a Federației Sanitas, a Federației Solidaritatea Sanitară și a Federației Hipocrat. De asemenea, sprijinul medicilor pentru implementarea măsurilor de eficientizare a cheltuielilor din sistem este esențial” se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 30 = 35