PERCHEZIȚII ÎN BUZĂU, CONSTANȚA, MUNICIPIUL BUCUREȘTI ȘI ALTE 7 JUDEȚE PENTRU EVAZIUNE FISCALĂ CU…NUCI. PREJUDICIUL – 10 MILIOANE LEI

0
1213

Autor: Newss.ro

    Procurorii D.I.I.C.O.T. Pitești alături de polițiștii din 9 județe și municipiul București, cu suportul de specialitate al SRI, Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă au efectuat miercuri dimineață, 42 percheziţii pe raza judeţelor Argeş, Buzău, Satu-Mare, Bacău, Neamţ, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Constanţa, Dâmboviţa şi în municipiul Bucureşti. 15 dintre ecestea au fost effectuate la domiciliile unor persoane fizice, 23 la sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale și 4 au vizat sediile unor instituții publice. Toate perchezițiile au ca scop destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare și spălare a banilor. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la aproximativ 10 milioane lei. Nouă suspecți și zece martori urmează să fie duși la sediul DIICOT din Pitești pentru audieri.

   În urma cercetărilor, anchetatorii suspectează că ,,grupul infracțional organizat a fost constituit pe patru paliere, pe primul palier aflându-se doi cetățeni turci (inițiatorii și liderii grupului grupului) care au avut rolul de a înregistra în contabilitatea societății comerciale administrate operațiuni comerciale nereale de aprovizionare cu nucă în coajă și miez de nucă, în scopul diminuării taxei pe valoarea adăugată și impozitului pe profit datorat bugetului de stat.

    Un alt scop al inițiatorilor grupului infracțional organizat a fost scoaterea din patrimoniul societății administrate și însușirea sumelor de bani ce reprezintă prețul mărfurilor menționate în facturile înregistrate în contabilitate. Pe al doilea palier al grupului infracțional organizat s-au situat administratorii a două societăți comerciale (cu  sediile în mun. Buzău, respectiv mun. Brăila), care au avut rolul de a emite facturi fiscale fictive către societatea liderilor grupului infracțional organizat cuprinzând operațiuni comerciale nereale. Pentru a crea o aparență de realitate a operațiunilor comerciale înregistrate în contabilitatea societății comerciale administrate de către liderii grupului,  administratorii societăților comerciale aflate pe al doilea palier au înregistrat în contabilitate operațiuni comerciale de aprovizionare cu nucă în coajă și miez de nucă de la societăți comerciale aflate pe al treilea palier al grupului. Pe ultimul palier al grupului infracțional organizat s-a situat un cetățean român care a avut rolul de a retrage din conturile bancare ale societăților aflate pe al treilea palier al grupului infracțional organizat sumele de bani provenite din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și delapidare.

    În cauză se efectuează cercetări față de nouă suspecți, persoane fizice (șase cetățeni turci și trei cetățeni români) și șapte suspecți persoane juridice,  pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani. În aceeași cauză, se efectuează urmărirea penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire de acte nereale constând în aceea că, în perioada 2010-2016, liderii grupului infracțional organizat au prezentat la autoritatea vamală competentă, cu ocazia exportului de nucă în coajă și miez de nucă în Turcia, documente din care rezultă că marfa exportată este originară din România ori din spațiul comunitar, deși provine din Chile și Ucraina” se menționează în comunicatul D.I.I.C.O.T.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 59 = 62