Autor: Newss.ro
Reprezentanții Ministerului Sănătății au realizat recent, o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private. În acest sens ei au cerut situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică din toate județele. Totodată Ministerul a comparat rezultatele primite cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii. Concluzia este una îngrijorătoare: 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri.
19 dintre aceste unități sunt în București, printre care Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „CC Iliescu”, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. La Spitalul Universitar de Urgenţă Elias nu există date ale Direcţiei Sanitare Publice. La nivelul județului Buzău există 2 spitale care funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP. Este vorba despre Spitalul Județean – secția ATI Maternitate și Spitalul Orășenesc Nehoiu. În cazul Spitalului Județean Buzău, conducerea unității contestă prezența acesteia pe lista Ministerului Sănătății pe motiv că datele prezentate de reprezentanții Ministerului sunt vechi. Spitalul deține toate autorizațiile și prin urmare nimeni nu trebuie să-și facă griji în această privință. În același timp și reprezentanții Spitalului Orășenesc Nehoi spun că unitatea este de categoria IV. Spitalul deține doar un punct de transfuzii. Conducerea unității spune că nu utilizează mult acest punct de transfuzii, iar cazurile grave sunt trimise la Buzău.
Pe listă se mai află alte 10 unități publice și private din cinci județe din zona de sud-est a țării. Vorbim despre Spitalul orășenesc Lehliu Gară din Călărași, Spitalul Municipal Mangalia și Rocomedicor SRL Constanta, Spitalul Municipal Ploiești, Spitalul de Obstretică și Ginecologie din Ploiești și Spitalul Orășenesc Sinaia. În Vrancea, unitățile de transfuzie sanguină din cadrul Spitalului Județean Focșani și Spitalului Municipal Adjud nu au autorizație de funcționare și au activitatea suspendată. Direcția de Sănătate Publică nu a autorizat unitățile din cauza personalului insuficient, dar și din lipsa unor spații adecvate, a procedurilor și protocoalelor specifice.
În aceste condiții ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a decis o serie de măsuri de urgență. Mai exact, începând din 2 august și până pe data de 12 august, departamentele de supraveghere din cadrul DSP-urilor vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Cele care nu dispun de autorizații trebuie să justifice în scris din ce motive nu dețin documentele respective. Unitățile care nu au autorizațiile necesare vor avea termen să le procure în termen de 3 luni. ,,În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizatăsau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri.În același timp, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor” se precizează în comunicatul Ministerului Sănătății.
Totuși reprezentanții Ministerului Sănătății țin să facă unele precizări. ,,Stadiul de actualizare a acestor date este la nivelul datei de 25 iulie. Este posibil ca unele unități de transfuzii să fi demarat procesul de autorizare între timp sau să fi obținut autorizația. În urma verificărilor DSP din teren este posibil ca această listă să se reducă. De asemenea, unele unități private este posibil să aibă contract de livrări de sânge, dar să nu efectueze transfuzii. Spitalele din rețeaua Ministerului Apărării Naționale au propriul centru de transfuzii, iar UTS-urile acestora nu sunt în subordinea autorizării de către DSP-uri” se menționează în comunicat.