PLECI CU COPILUL ÎN VACANŢĂ? CE TREBUIE SĂ CONȚINĂ TRUSA DE MEDICAMENTE?

0
1319

Autor: Daniel Țigleanu

     Orice vacanţă înseamnă o schimbare de mediu pentru copii. Fiecare dintre ei poate reacţiona diferit la noul program, la schimbările apărute în alimentaţie, la aerul curat de la munte sau la excesul de soare. Înainte de a merge la farmacie, pentru a aproviziona trusa de concediu, este foarte important să te consulţi cu medicul pediatru sau cu medicul de familie. El cunoaşte cel mai bine istoricul medical al copilului, ştie cum reacţionează la anumite medicamente, care sunt dozele potrivite şi modalităţile de administrare. Ştiu, tentaţia de a-ţi trata copilul cum ştii tu  este mare. Problemele specifice perioadelor de vacanţă (tusea, febra, nasul înfundat etc) sunt aparent banale, dar ele se pot agrava când sunt tratate ”după ureche”.

Ce trebuie să conţină

 Trusa de medicamente pentru concediu ar trebui să includă:
– medicamente antitermice – în cazul în care cel mic face febră mare
– antihistamice – pentru episoadele de alergie sau de urticarie care sunt atât de frecvente
– antivomitive – pentru că alimentaţia inacdecvată, schimbarea mediului sau chiar răul de masină îi pot provoca celui mic stări de greaţă sau ameţeli
– în plus, trebuie să ştii care sunt primele măsuri utile în caz de diaree, mai ales la copiii mici, care se deshidratează mult mai uşor decât adulţii
– este foarte important să stabileşti împreună cu medicul pediatru ce medicamente să iei din aceste categorii, în ce condiţii să le administrezi şi mai ales cum. Unele clase de medicamente au indicaţii diferite de administrate, în funcţie de vârstă şi greutate: de exemplu, antihistaminicele sunt recomandate doar după vârsta de doi ani, singurul recomandat la vârstă mică fiind desloratadina (aerius). Aspirina nu se administrează ca antitermic la copil, iar antibioticele nu sunt antitermice (administrarea lor trebuie recomandată strict de către medic!).
– sunt utile medicamente dezinfectante pentru eventualele julituri sau răni
– nu folosi medicamente rămase în urmă tratării altor afecţiuni: înainte de a pune medicamentele recomandate de medic în trusa de concediu, dacă le iei din sertarul de acasă, asigură-te că sunt încă în termenul de garanţie şi că au fost depozitate şi păstrate corect, în condiţii adecvate.

    Important este să incluzi în trusă doar acele medicamente despre care ai vorbit cu medicul pediatru şi nu şi alte medicamente rămase de la tratarea unor afecţiuni în trecut.

      Ai grijă la condiţiile de depozitare

     Ţine medicamentele la temperaturile indicate pe cutie şi departe de accesul copiilor; dacă sunt depozitate în condiţii improprii, medicamentele îşi pierd din eficienţă; ai grijă unde ţii trusa în special în maşină, unde temperaturile depăşesc cu mult 22 de grade, şi în camera de hotel. O ladă sau o geantă frigorifică poate fi soluţia optimă pentru transport, dar fii atentă să… nu îngheţe!

      Dacă ai ales o destinaţie exotică

    Dacă vei călători împreună cu copiii într-o destinaţie exotică, trusa medicală nu este suficientă. Ar trebui să discuţi cu medicul pediatru pentru a vedea dacă sunt necesare anumite vaccinuri sau chiar analize speciale înainte de plecare aminteşte-ţi că cei mici nu trebuie să încerce experienţe culinare deosebite, iar în cazul în care au rău de maşină sau urcă în avion, nu li se administrează medicamente preventiv decât dacă medicul le recomandă.

       Servicii medicale de urgenţă

      Dacă ai copii mici, trebuie să ştii detalii despre serviciile medicale de urgenţă din zona unde vei călători. Dacă el se îmbolnăveşte cumva şi boala persistă mai mult de trei zile, să poţi lua legătură cu cel mai apropiat spital şi să mergeţi la cameră de gardă. Ia de acasă şi carnetul de vaccinări sau fişa medicală a copilului – dacă vei fi în situaţia de a apela la un medic în timpul vacanţei, aceste documente îl ajută să-ţi trateze copilul corect. De asemenea, este important să păstrezi legătura cu medicul pediatru pe toată durata concediului, în cazul în care apar probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here