D.I.I.C.O.T. AR PUTEA INTRA PE FIR, ÎN CAZUL TRAFICULUI DE COPII DIN CENTRELE DE PLASAMENT ȘI ORFELINATE, ANUNȚAT DE MINISTRUL MUNCII

0
1088

Autor: Newss.ro

    Ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru a depus luni, o plângere penală la D.I.I.C.O.T. în ceea ce privește traficul de copii din centrele de plasament și orfelinate. Demnitarul a declarat cu ceva timp în urmă pe un post privat de televiziune că există unele cazuri în zona de sud-est a țării unde există suspiciuni de trafic de persoane și prostituție în centrele de plasament și orfelinate. ,,E vorba de instuții ale statului în care este suspiciunea că a fost trafic de copii, instituții de protecție. (…) Sunt mai multe instituții, cel puțin 4-5 instituții unde se fac anchete”, a declarat Dragoș  Pâslaru.

    Luni, 18 iulie, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a emis un comunicat de presă în care se menționa faptul că, în perioada 20 aprilie 2014 – 1 iulie 2016, Corpul de Control din cadrul ANPDCA a desfășurat 96 de controale în 61 centre de plasament și 35 case de tip familial care vizau, în principal, calitatea îngrijirilor, socializării şi condiţiile de locuit din serviciile de tip rezidenţial publice şi private.

 ,,ANPDCA precizează că în cadrul acțiunilor de control au fost identificate și 3 situații în care existau suspiciuni cu privire la practicarea prostituției de către beneficiare ale sistemului de protecție specială. În două dintre cazuri ANPDCA a sesizat organele de cercetare penală, iar în cel de al treilea sesizarea a fost transmisă de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Conform informațiilor transmise ANPDCA de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în luna martie 2016, pentru una din sesizări au fost finalizate cercetările și au fost trimise în judecată persoanele responsabile. (…) ANPDCA colaborează permanent cu autoritățile sau instituțiile a căror intervenție poate veni în sprijinul copiilor aflați în astfel de situații. Unul dintre ultimele exemple în acest sens este chiar solicitarea făcută către Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog pentru o intervenție de specialitate privind consumul de substanțe interzise, în urma unei acțiuni comune a organelor de poliție cu reprezentanții ANPDCA” se precizează în comunicatul de presă transmis de Autoritate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here