MESAJUL SINCER AL UNUI ADOLESCENT CE A ÎNCEPUT CU PASIUNEA PENTRU FOTOGRAFIE PENTRU BANII DE BUZUNAR

0
2331

 Autor: Silvia Bunică

       În momentul acesta, fotografia a devenit pentru Costin Fetic mai mult decât un hobby. A devenit chiar și unul din furnizorii banilor săi de buzunar sau pentru alte cheltuieli, pe care majoritatea celor de vârsta lui îi așteaptă numai de la părinți. Tânărul recunoaște acum că fotografia devenit chiar obiectul său de studiu din viitor, la facultatea pe care o voi urma la Cluj, din toamnă. Mai multe dintre planurile sale, le aflăm acum, din următorul interviu.

Silvia Bunică: Fotografia, la momentul la care vorbim, este parte din tine, din rutina ta zilnică. Ce reprezenta pentru tine la început, cu ce aparate lucrai și ce înseamnă acum, raportat la obiectele cu care lucrezi?

Costin Fetic: Când mi-am cumpărat primul DSLR, acum 4 sau 5 ani, totul era doar pentru ,,moda” timpurilor respective. Cumva s-a făcut să îmi placă foarte mult și iată, am ajuns aici. Legat de echipamentul cu care lucram, cu siguranță că era unul entry-level, dar cu timpul am reușit să am exact ceea ce îmi doresc în trusa mea.

S.B.: Îți mai duci aminte de prima ședință foto, cât de cât profi? Cu cine ai realizat-o, în ce împrejurări și cât timp i-ai dedicat-o?

C.F.: De fiecare dată mă dedic foarte mult și dau tot ce e mai bun, luând absolut orice, indiferent cât de mic, ca pe o provocare. Mai mult de jumătate din timpul acordat realizarii unui plan pentru shooting, până la produsul finit probabil că îl folosesc în prelucrarea fotografiilor, pentru că niciodată o fotografie nu este gata doar după ce ai apăsat pe butonul aparatului. Primele mele shooting-uri pe care le puteam deja încadra în altă categorie au fost cele cu persoanele pe care și care mă cunoșteau, reușind astfel să facem totul natural.

costin2S.B.: Ce calități ar trebui să aibă un fotograf profesionist și unde ar trebui să își dedice meseria, nunților, botezurilor, evenimentelor private, shootingurilor pentru book-uri sau peisajelor, evenimentelor tematice, workshopurilor?

C.F.: Răbdare și dedicație. Dacă chiar îți place, vrei și îți găsești timp pentru fotografie, vei progresa făra să îți dai seama. Oportunitățile vor veni singure, noi doar trebuie să știm cum să le folosim. De exemplu, o mare parte din proiectele mele au fost puse la cale în totalitate de către mine, dar sunt și câteva care au venit ca propuneri din partea altora și cu siguranță că au fost de succes!

S.B.: Dar ție, ce îți place în mod deosebit să captezi cu aparatul foto?

C.F.: Iubesc natura. De fapt, iubesc tot ceea ce este în jurul nostru, fie că e vorba de mediul urban sau rural. Probabil că ceea ce mă diferențiază  de alți fotografi care iubesc același lucru e faptul că încerc să vin cu perspective și viziuni noi, originale. Fie că am mers într-un loc cunoscut și des fotografiat sau unul mai puțin cunoscut, am încercat întotdeauna să fotografiez prin alte tehnici decât cele care se folosesc mereu acolo, de la alt nivel, sau din alt unghi. Revenind la întrebare, ceea ce îmi place cel mai mult e fotografia de peisaj, fotografia etnografică, fotografia de noapte, fotografia de portret și cea de călătorie. Cu siguranță că de multe ori încerc și altceva în afară de  cele enumerate mai sus, dar nu am aceeași satisfacție.

costin4

costin5S.B.: Ce ai în plan vara aceasta, personal și profesional?

C.F.: Planurile din vara aceasta le-am început chiar din prima zi de vacanță cu o călătorie în câteva din țările Baltice ( Estonia și Letonia) timp de două săptămâni cu ajutorul a doi oameni minunați, Cătălina și Tolea Postovei cărora le mulțumesc pentru oportunitatea oferită. De-abia revenit în țară pentru a-mi schimba bagajul, urmează să plec în Dobrogea pentru o scurtă perioadă de timp, iar urmatoarele două săptămâni în  Transilvania  (unde voi face un popas la cel mai mare festival de muzică din Europa, UNTOLD). Voi reveni la jumătatea lunii august în Buzău. Până atunci însă, nu am planificat nimic, dar cu siguranță că va apărea ceva în programul meu.

S.B.: Ai curaj să îți schitezi un ,,tablou” cu tine, peste 5 ani, unde te vezi lucrând și în ce domeniu?

C.F.: Vorbind despre domeniu, cu siguranță că o să fie legat de fotografie. Nu știu dacă se va întâmpla în țară sau în afara ei, dar știu ca o să fac ceea ce-mi place cel mai mult și o să obțin tot ceea ce-mi doresc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 1 =