BUZOIANCĂ DE 19 ANI, SELECTATĂ ÎN PROGRAMUL DE TINERE TALENTE ÎN ARBITRAJ

0
2071

Autor: Leonard Bunilă

      Din dragoste pentru fotbal, Andreea Sava, o atletă de perspectivă a Buzăului s-a apucat de arbitraj. Considerată una dintre arbitrele de viitor ale județului, Andreea este si o talentata atletă, fiind legitimată la Clubul Sportiv Școlar Buzău. Ea detine titlul de vicecampioană națională la juniori, la proba de 1.000 de metri. Recent, Andreea a fost inclusă în programul de Tinere Talente organizat de Comisia Centrală a Arbitrilor iar în următorii ani ar putea oficia meciuri de Liga  a III-a.  În următorul interviu Andreea Sava ne povestește cum a devenit arbitru de fotbal, ne mărturisește cum este primită pe stadionele din județ dar și ce își propune, pentru viitor, în arbitraj.

 Reporter: Cum a început cariera ta în arbitraj și de ce ai ales să urmezi cursurile școlii de arbitri?

 Andreea Sava: Am crescut într-o familie obișnuită cu deplasări la meciuri, stadioane, cantonamente. Astfel, am fost de mică pasionată de sport și în special de fotbal. Dar pentru că acum 6 ani nu exista o echipă de fotbal în Buzău, am început să practic atletism de performanță. Însă acest lucru nu m-a făcut sa renunț la pasiunea pentru fotbal, și mai jucam cu fratele, vecinii și colegii oricând aveam ocazia. La 16 ani, am aflat de la un coleg de clasă că se organizează cursuri de arbitri de fotbal la AJF Buzău. M-am înscris din dorința de a învăța regulamentul de fotbal și am considerat că este șansa mea de a lua contact cu lumea fotbalului.

Rep.: Știu că în copilarie ai fost o atletă de perspectivă, cu premii la competiții naționale. Ai renunțat la atletism în favoarea arbitrajului?

A.S.: Aproape toată copilăria mi-am petrecut-o în mare parte pe stadion , așadar atletismul a fost prezent o perioada îndelungată în viața mea și îmi este greu sa renunț în totalitate la acest sport. Din contră, condiția fizică de care beneficiez în urma atletismului m-a ajutat sa evoluez rapid și să fac față gradului de dificultate care îl impune jocul de fotbal.

Rep.: Care a fost cel mai important joc la care ai oficiat ca arbitru de linie până acum?

A.S.: Îmi este greu sa fac o alegere. Pentru mine, toate meciurile sunt foarte importante, însă o partidă care mi-a oferit cele mai mari emoții, satisfacții, și care a reprezentat o mare experiență a fost finala Cupei AJF, desfășurată luna trecută pe stadionul Gloria Buzău.

andreea sava 2Rep.: Suporterii din România încă nu sunt foarte familiarizați cu femeile în arbitraj. Cum ești întâmpinată pe stadioane, de regulă? Mai există indivizi care nu sunt de acord cu ideea de femeie-arbitru?

A.S.: Într-un fel, da, e puțin diferit ca fata să fii arbitru. Asta, deoarece fotbalul – și implicit arbitrajul – este perceput ca fiind mai mult un sport bărbătesc. Dar, de fapt, regulile în arbitraj sunt aceleași, indiferent dacă ești fata sau băiat. Oamenii sunt de acord cu ideea de femeie-arbitru, iar pe teren sunt întâmpinată așa cum se  cuvine, cu respect din partea echipelor, datorită atitudinii și corectitudinii de care încerc să dau dovadă.

Rep.: Exista deja o întâmplare amuzantă din cariera de arbitru?

 A.S.: Deocamdată, nu există o întâmplare amuzantă anume, însă în general deciziile mele sunt acceptate și recunoscute ca regulamentare și corecte. Și cred că în proporție mare datorită modului serios si responsabil în care tratez jocul.

Rep.: Cum te înțelegi cu colegii arbitri?

 A.S.: Colegii arbitri m-au întâmpinat foarte frumos încă din prima zi în care am pășit în lumea arbitrajului. Sunt niște colegi extraordinari, cu care mă înțeleg foarte bine. Ne sfătuim și ne susținem unii pe alții.

Rep.: Ai un model în arbitrajul românesc sau internațional?

A.S.: Cristian Balaj reprezintă un model pentru mine în cariera de arbitraj.

Rep.: Ce parere are familia despre activitatea pe care o desfășori?

A.S.: Familia m-a educat, m-a format să fiu un om corect, ambițios și m-a susținut mereu în această activitate. Pentru mine contează mult sprijinul lor și mă ajută să am mare încredere în mine.

Rep.: La anul, potrivit președintelui AJF Buzău, Adrian Petre, sunt șanse mari să arbitrezi în Liga a treia. Care este visul tău în cariera de arbitru? Cât de departe vrei să ajungi în arbitraj?

A.S.: Am fost inclusă în programul de Tinere Talente organizat de Comisia Centrală a Arbitrilor, în urma promovării unor probe fizice, teoretice și video pe care le-am susținut la Mogoșoaia. Pentru mine, reprezintă un prim pas, o șansă importantă în cariera de arbitru. Bineînțeles că îmi doresc ca în scurt timp să calc pe urmele colegilor mei divizionari și să ajung pe culmile cele mai înalte ale arbitrajului. Sunt conștientă că pentru acest lucru este nevoie de multă munca, ambiție și perseverență, dar sunt pregătită pentru orice sacrificiu. Cu această ocazie, aș vrea sa le multumesc membrilor Comisiei Județene de Arbitri și Asociației Județene de Fotbal Buzău pentru susținerea, implicarea și șansa pe care mi-au oferit-o.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here