INVITAȚIE LA NOILE CLUBURI DIN CENTRUL MARGHILOMAN, PENTRU A ÎNVĂȚA SĂ VĂ EXPRIMAȚI DIFERIT PRIN CÂNTEC, PICTURA SAU NOȚIUNI DE INFORMATICĂ

0
1810

Autor: Silvia Bunică

        Inaugurat de mai bine de jumătate de an, Centrul Cultural ,,Alexandru Marghiloman” situat în Vila Albatros, fostă reședință a primului ministru Alexandru Marghiloman va organiza săptămânal evenimente culturale oferite publicului buzoian iubitor de frumos, iar unul dintre soliștii de muzică populară angajați aici, Adriana Stuparu, ne oferă toate detaliile evenimentelor, în cadrul următorului interviu.

Silvia Bunică: Noi cercuri, noi colaboratori, care sunt aceștia și în cadrul căror cercuri din cadrul Centrului de Cultură ,,Al.Marghiloman”?

Adriana Stuparu: Cu o multitudine de activități culturale și plin de artă și inspirație, Centrul vine în plus din această lună, în fața buzoienilor cu o varietate de cluburi (de folclor, de muzică clasică instrumentală, de teatru, de sculptură,de informatică, de literatură etc.) propunându-și să stârnească interesul, curiozitatea și dorința iubitorilor de artă. Eu personal, ca și solist de muzică populară vă invit la Clubul de folclor -Tradiții pentru a învăța să vă exprimați diferit, prin cântec. Mă bucur să o prezint și pe Irina Dăscăloiu – îndrăgostită din copilărie de instrumentele muzicale, care va da viață muzicii clasice în acorduri de flaut. Face parte din categoria acelor oameni cărora le place să cânte cu bucurie, totul din dragoste pentru oameni, și de aceea cele mai frumoase momente pe care le-a avut cu flautul au fost atunci când a cântat în fața oamenilor, dar și atunci când le-a dăruit cu bucurie, tinerilor ei elevi, aura misteriosă a muzicii.

S.B.: Dacă de artiși am înțeles cine se ocupă în mare, cum rămâne cu latura reală, acoperă centrul și aceste domenii?

A.S.: Există și aici profesori extrem de buni. Din martie Centru Cultural „Alexandru Marghiloman” a marcat deschiderea Clubului de Informatică, coordonat de Vasile Mihai Dinu. Activitatea acestui club are ca scop inițierea în tainele informaticii a celor interesați. În atmosfera specifică unui atelier de creație, Centrul Cultural Alexandru Marghiloman găzduiește și cursul de inițiere și formare în meșteșugul sculpturii în lemn cu titlul „Sculptura de la hobby la vocație”, coordonat de Oana Paraipan. Cursurile se adresează persoanelor pasionate de artă tradițională cu vârsta de peste 10 ani.  Și trebuie să amintim și de Clubul Literar, care va organiza întruniri în cadrul cărora se vor desfășura activități de creație (poezie, proză, dramaturgie) pentru pomovarea tinerilor care au talent și înclinații creatoare, s și în plus se vor viziona spectacole de teatru și film, documentare despre viața și opera unor scriitori, vor avea loc întâlniri cu scriitori și alți oameni de cultură, participări la lansări de carte sau alte evenimente culturale.

S.B.: Până acum, elevii de la teatru sunt cei care s-au remarcat deja la un spectacol național, ce propuneri sunt pentru celelalte cercuri, urmăresc activitățile locale sau competițiile naționale?

A.S.: Într-adevăr Adrian Nicolae și-a cules deja primii lauri, aducând la Centrul primele premii cu elevii săi din cadrul unei competiții naționale. El este cel care se ocupă de Clubul de Teatru „Lordul Valah”, ce vine în sprijinul dumneavostră cu oferte educaționale prin care tinerii beneficiază de cursuri de dezvoltare personală, unde descoperă și formează activități artistice multiple. Dar se vor urmări și predarea îndeletnicirilor, și competițiile locale și naționale, normal. Spre exemplu, în Atelierul de Creație, artistul plastic Ștefan Daniel Lăzărescu lucrează într-un registru figurativ- mașini, motociclete, personaje, însă le folosește doar ca pretext. Scopul său declarativ este să insinueze, prin aceste obiecte ușor spectaculoase, o atracție către studiul desenului în general. Reamintesc că toate activitățile cluburilor se vor desfașura gratuit, iar acum, în vacanță mai ales, vă așteptăm din curiozitate, dorință de învățare sau aprofundare, în orice domeniu artistic sau ce ține de real, ori măcar să luați parte la evenimentele culturale din în Vila Albatros sau să accesați pagina oficială de facebook a Centrului Cultural pentru detalii și informații de orice fel!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

69 + = 78