REMEDII VERZI CONTRA ÎNȚEPĂTURILOR DE INSECTE

0
1438

Autor: Daniel Țigleanu

       Vara, cazurile de înțepături de insecte cresc proporțional cu ieşirile la iarbă verde. De obicei, înțepătura provoacă stare de rău, produce umflarea zonei cu pricina, apare roșeața și mâncărimea locală. Din fericire, există remedii pentru aceste neplăceri. În farmacia verde găsești plante cu efecte nemaipomenite în prevenirea și combaterea înțepăturilor de insecte, precum țânțarii, viespile, albinile și căpușele. Iată cu ce leacuri poți trata cele mai frecvente simptome:

 Usturoiul și ceapa ajută în caz de usturime

       După ce scoți acul albinei sau viespei cu o pensetă, dezinfectezi locul cu apă oxigenată și apoi freci locul cu suc de usturoi. Acesta reduce senzația de usturime. Mai poți pune o felie de ceapă pe zona cu probleme. Ceapa are efect antiinflamator. Foarte important! Peste foile de ceapă așază și un cub de gheață. Ambele remedii reduc durerea.

Leușteanul și varza combat iritația

     Dacă te-a înțepat un țânțar sau o albină, aceste legume îți pot alina durerea și diminuează inflamația. Frunzele de varză, pe de altă parte, sunt de ajutor și în caz de iritație. De obicei, iritația și roșeața apar în urma înțepăturilor de albine și viespi. Ca să reduci aceste simptome aplică local o frunză de varză și prinde-o cu o compresă sterilă. Remediul se repetă de patru ori pe zi.

Ierburi eficiente în caz de mâncărimi

       Dacă senzația de mâncărime cauzată de înțepături este insuportabilă, poți apela cu încredere la ierburile vindecătoare, cum sunt trei-frați-pătați, iarba mare, coacăz-negru. Din prima plantă se face infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană mare cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat aproximativ cinci minute, apoi se bea. Se recomandă consumul a două căni pe zi, până când dispar simptomele.

         Din iarba mare se face decoct (o linguriţă de rădăcină la 250 ml de apă), care se fierbe un sfert de oră. Se recomandă consumul a două căni pe zi, dimineața și seara, în jur de zece zile pe lună. Coacăzul-negru se consumă sub formă de extract, respectiv 50 de picături seara, timp de aproximativ 3 săptămâni sau până dispare mâncărimea.

 Sfaturi de urmat

       Când pleci în excursii ori călătorii în natură, și știi că în drumul tău poți întâlni albine, evită să porți parfum. Și mai ales unul floral. Dacă sunt albine sau viespi lângă tine, evită să faci mășcări bruște. Le vei speria și te vor ataca. Te-a înțepat o insectă? Încearcă să te abții de la dulciuri, pentru că acestea accelerează inflamația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here