ȚARA LUI PAPURĂ VODĂ! PE DE O PARTE SE TAIE DIN SALARIILE BUGETARILOR, PE DE ALTA SE DAU PENSII SPECIALE PRIMARI

0
1232

Autor: Newss.ro

        Ne-am obișnuit să avem parte de haos în țară. Ce mai contează că pensiile nu sunt mărite sau că salariile bugetariilor sunt reduse sau majorate la batjocură. Important este un lucru – primarii vor primi pensii speciale la fel ca și parlamentarii. Sumele vor fi cuprinse între 500 și 6.500 de lei, în funcție numărul de mandate și de salariu. Vorbim despre o lege care a fost adoptată de senatorii români, cu 101 voturi ,,pentru”, 6 abțineri și un vot împotrivă. Este de fapt o rediscutare a legii respinse inițial de Curtea Constituțională pe motiv că este neconstituțională. Decizia Senatului României este definitivă, iar legea va fi trimisă la promulgare.

        La început, liberalii au declarat că reglementarea nu este binevenită în contextul în care situația bugetului țării nu permite, în timp ce PSD și aliații susțineau că această lege merită votată. Numărul voturilor însă arată clar că PNL a votat cot la cot cu PSD, UNPR și ALDE. Conform amendamentelor aduse proiectului de lege, în raportul iniţial, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene care au fost aleși de către cetățeni, după 1992, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat și care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limita de vârstă.

     Cuantumul acesteia se acordă în limita a trei mandate, şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat, cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suspendă, urmând ca aceasta să fie reluată la încetarea lui. Dacă mandatele, pentru care se cuvine această indemnizaţie, sunt diferite, atunci procentul se aplică indemnizaţiei brute lunare aflată în plată corespunzătoare fiecărui tip de mandat.

     Indemnizaţiile vor fi suportate din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor din Capitală, ale judeţelor şi municipiului Bucureşti. Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene care au fost şi parlamentari trebuie să opteze pentru una din cele două pensii speciale. Legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =