METODA ACCIDENTUL. VEZI CE PERICOLE SE AFLĂ ÎN SPATELE EI

0
1108

Autor: Daniel Țigleanu

        Metoda accidentul rămâne în continuare cea mai utilizată de către infractorii români. O dovadă clară o constituie sutele de persoane care au fost înșelate prin acest procedeu. La nivelul județului Vrancea, escrocii au fost la un pas să păcălească aproape 80 la sută dintre  victimele sale. Mai exact, potrivit informațiilor furnizate pentru newss.ro de IPJ Vrancea, persoanele în vârstă, sunate de diverși indivizi prin metoda accidentul, au fost la un pas să le ofere sumele cerute de aceștia. Unele dintre ele au fost inspirate și au luat legătura cu rudele lor pentru a afla detalii de așa-zisul accident, moment în care au aflat că erau la un pas de a pica în plasa infractorilor. Tocmai pentru a preveni ca astfel de cazuri să se concretizeze, polițiștii vrânceni le prezintă cetățenilor care sunt metodele des folosite de către infractori. Potrivit IPJ Vrancea:

  • ,,Victimele sunt contactate pe telefonul fix sau mobil ( prin apel sau sms), autorii comunicându-le că sunt câștigătorii unui premiu de fidelitate din partea unor brand-uri cunoscute, constând în bani sau produse electronice. Autorii conving persoanele apelate (în mare parte vârstnici), sub pretextul validării premiilor, să achiziționeze cartele electronice reîncărcabile sau să achite o sumă de bani prin mandate on line ( WESTERN UNION, Poșta Română, MoneyGram) reprezentând „taxe de transport, transfer bancar, taxe notariale, etc” .
  • Autorul, apelând în general pe telefonul fix, se prezintă ca o rudă (fiu/nepot) a persoanei vătămate și sub pretextul că a fost implicat într-un accident rutier sau alt incident urmat de consecințe grave fiind vinovat de producerea acestuia, îi solicită acesteia să expedieze sume mari de bani pentru a rezolva problemele.

    Pentru ca victimele (în marea majoritate persoane în vârstă) să nu poată verifica aspectele prezentate, sunt convinse să nu apeleze ruda în cauză pe telefonul cunoscut, ci să ia legătura direct cu pretinși avocați/procurori/polițiști pe un alt număr de telefon ce li se comunică de autori. Sunt solicitate de către infractori sume de bani consistente care sunt virate de victime în anumite conturi bancare sau expediate prin mandate on-line pe numele unor persoane presupuse „victime ale accidentului„ sau „avocați„. În general autorii sunt persoane private de liberate aflate în penitenciarele din țară care acționează în complicitate cu indivizi aflați în libertate  ( pe numele acestora parțile vătămate expediind banii) .

    Pentru a-și ascunde urmele, autorii apelează uneori la dispeceratele societăților de taximetrie sau la taximetriști independenți cărora le solicită sub diferite pretexte să se deplaseze la domiciliile persoanelor vătămate pentru a ridica sumele de bani cerute acestora. După reținerea contravalorii cursei și eventual a unui comision, taximetriștii expediază, la solicitarea autorilor, prin servicii on-line sumele de bani pe numele unor complici. Uneori, fiind de asemenea ghidați telefonic de autori, taximetriștii se deplasează pe raza altor localități din țară unde se întâlnesc cu complici ai infractorilor cărora le înmânează sumele de bani ridicate de la victime”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 3 =