ARE 88 DE ANI ȘI A FOST PE FRONT DE LA 13 ANI. VEZI A CUI ESTE ACEASTĂ POVESTE UIMITOARE

0
1300

Autor: Newss.ro

          Este veteran de război, cu multe decorații, dar este și mama și bunică. Iar amintirile din război i-au rămas vii în minte. Povestea Luciei Cerghizan, care acum are 88 de ani, este una frumoasă și plină de acte de eroism. S-a născut în Buzău, într-o familie de țărani înstăriți, care avea 10 copii. Pe când avea numai 13 ani, a plecat cu sora ei cea mare, care era studentă la medicină, la Constanța, la spitalul de campanie. Era război, așa că de mică, a devenit soră medicală voluntară. ,,Eu m-am calificat în maxim, nu știu dar cred că la 3 luni făceam injecții.(…)Cel mai mult am învățat meserie de la sora mea. Era foarte bună, era sora șefă a secției chirurgie.(…) Atunci nu prea îmi era frică în timpul războiului, eram un copil curajos, foarte curajos, dar acuma când îmi amintesc de trăirile de atunci, am emoții” povestește Lucia Cerghizan.

        De la medici și până la pacienții soldați, toți au prins drag de copila asistentă. Îi spuneau ,,sora Lica”. Trei ani a trudit din greu aici micuța, iar experiența a maturizat-o. Își amintește de mulți dintre soldații pe care i-a îngrijit, iar multe dintre amintiri au rămas în fotografiile pe care nu încetează să le privească.

             A prins drag de meserie și a vrut să se facă medic după război. Comuniștii nu i-au permis însă, deoarece provenea dintr-o familie de chiaburi. A devenit economist și și-a întemeiat o familie. Are un copil și nepoți. A rămas văduvă acum 7 ani, și doar amintirile sunt cele care îi mai înseninează zilele. Deși decorată și recunoscută ca și veteran de război, sora Lica nu se consideră un erou. ,,Am ascuns că am fost pe front, pentru că era o oarecare represiune împotriva noastră și eu n-am luptat cu arma. Trebuia să-mi termin studiile, trebuia să-mi iau servici, eram amărâți. Erau timpuri grele. Mi-am păstrat statutul de elevă, dar organele de securitate știau” ne spune  Lucia Cerghizan.

           Dacă prima decorație a primit-o pe front, când avea numai 14 ani, ultima, Ordinul Virtutea Militară în grad de cavaler, i-a fost acordată recent, chiar de fostul președinte Traian Băsescu. ,,Sora Lucia” spune că din dragoste pentru meseria de soră medicală, dar și din dragoste de țară, nu ar schimba nimic din trecutul ei.

veterana

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

46 + = 52