OMAR HAYSSAM PIERDE CETĂȚENIA ROMÂNĂ?

0
1436

Autor: Dana Sin

       Vineri, 22 aprilie, Comisia pentru cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie a constatat că sunt întrunite toate condiţiile legale pentru retragerea cetăţeniei române lui Omar Hayssam. Sesizarea a fost formulată de Serviciul Român de Informații ,,în temeiul art. 25 alin. 1, lit.d) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit căruia cetăţenia română se poate retrage persoanei care „este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârşit alte fapte care pun în pericol siguranţa naţională.(…) Urmare a dezbaterii sesizării, comisia a constatat îndeplinirea condițiilor legale de retragere a cetăţeniei și va înainta președintelui ANC propunerea sa motivată. În baza raportului primit, acesta din urmă va analiza, la începutul săptămânii viitoare, îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege şi va emite un ordin în acest sens (…) Pierderea cetăţeniei române prin retragere are loc la data emiterii ordinului preşedintelui ANC de aprobare a retragerii cetăţeniei române. Procedura de retragere a cetăţeniei se derulează în condiţiile prevăzute de dispoziţiile art. 32 din Legea cetăţeniei române nr. 21/ 1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea principiului contradictorialităţii şi a dreptului la apărare”, se precizează în comunicatul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.

     Acordarea cetăţeniei române lui Omar Hayssam a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului României din 26.10.1993. Numele lui Omar Hayssam a devenit cunoscut în România în anul 2005, în urma răpirii la Bagdad, a jurnaliștilor Sorin Mișcoci, Ovidiu Ohanesian și buzoianca Marijan Ion. În 2007, el a fost condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti români. Hayssam a reușit să fugă din România după ce fusese eliberat din arestul preventiv la solicitarea Parchetului din motive medicale. Plecarea din România a determinat la acea vreme demisiile şefilor serviciilor de informaţii şi a Procurorului General.

          Sirianul Omar Hayssam mai este cunoscut și prin faptul că a falimentat firma ,,Foresta Nehoiu” din județul Buzău, al cărei patron era el. Omar Hayssam, alături de alţi inculpaţi, a fost trimis în judecată de D.I.I.C.O.T. pentru iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, falsificarea, sustragerea sau distrugerea evidenţelor societăţii ori ascunderea unei părţi din activul societăţii, înfăţişare de datorii inexistente sau prezentarea în registrele societăţii, în alt act ori în bilanţul contabil, a unor sume nedatorate, fiecare dintre aceste fapte fiind săvârşite în vederea diminuării aparente a valorii activelor.

         În iunie 2010, el a fost condamnat definitiv de către instanţa supremă, la trei ani de închisoare, după ce instanţele inferioare dispuseseră achitarea lui şi a celorlalţi inculpaţi. Hayssam a mai fost condamnat la 16 ani de închisoare în dosarul ,,Volvo Truck” și la alți 2 ani la trecerea frauduloasă a frontierei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + = 5