CELEBRII CÂRNAŢI DE PLEŞCOI LA UN PAS DE A DEVENI BRAND EUROPEAN

0
1583

Autor: Leonard Bunilă

      Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a prezentat, la solicitarea premierului Dacian Cioloș, o informare privind produsele româneşti, cu potenţial, pentru care sunt în curs de elaborare dosare în vederea depunerii lor la Comisia Europeană pentru înregistrare şi protecţie cu denumiri de origine sau indicaţii geografice.

        În prezent, au fost depuse la Ministerul Agriculturii, în vederea analizării şi transmiterii către Comisia Europeană, documentaţiile pentru trei produse româneşti: „Caşcavalul de Săveni”, din judeţul Botoşani, Novacul afumat din Țara Bârsei, din judetul Brasov, şi „Cârnaţi de Pleşcoi”, din judeţul Buzău. ,,Această recunoaștere europeană înseamnă obținerea atestatului IGP, adică Indicaţie Geografică Protejată. În zona noastră, în zona județului Buzău, în limita unor localități, s-a delimitat această zonă geografică unde s-au produs, din vremuri, cârnații de Pleșcoi ” ne-a declarat Ion Ghiţă, producător de cârnaţi Pleşcoi.

        Recunoașterea la nivel european a cârnaților de Pleșcoi va aduce beneficii producătorilor din zonă. ,,În aceste condiții ceilalți producători din țară nu vor mai putea să producă decât în această zonă și să respecte caietul de sarcini al Asociației unde apare rețeta tradițională a cârnaților de Pleșcoi ” a adăugat Ion Ghiţă.

     România are, la ora actuală, trei produse recunoscute la nivel european. Guvernul a marcat, în cursul acestei luni, omologarea la nivel european a Salamului de Sibiu, ca produs cu Indicaţie Geografică, şi a brânzei Telemea de Ibăneşti, ca produs cu Denumire de Origine Protejată, după ce, în 2011, magiunul de prune Topoloveni fusese înregistrat ca produs cu Indicaţie Geografică Protejată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 39 = 43