Cum ne este AFECTATĂ sănătatea de schimbarea orei

0
2488
PLANTATION, FL- NOVEMBER 02: Howie Brown adjusts the time on a clock back one hour for the end of day light savings time at Brown's Old Time Clock Shop November 2, 2007 in Plantation, Florida. The end of daylight-saving time goes into effect this weekend and everyone is reminded to set their clock back one hour beginning at 2 am Sunday. (Photo by Joe Raedle/Getty Images) *** Local Caption *** Howie Brown

Ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie, când ora 3.00 devine ora 4.00. În 2016, trecerea la ora de vară va fi în noaptea de 26 spre 27 martie.

Cum ceasurile vor fi date cu o oră înainte, înseamnă că în ultimul weekend din martie vom dormi cu o oră mai puțin.

 

Cum ne afectează trecerea la ora de vară

Medicii afirmă că acest lucru îi poate afecta pe unii oameni, mai ales pe bătrâni şi pe copii. Schimbarea le tulbură nu doar somnul, ci şi pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea şi stările de dispoziţie. Experţii adaugă însă că trecerea la ora de iarnă este mult mai uşor de suportat decât trecerea la ora de vară, pentru că dormim cu o oră mai mult. Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare, a declarat  Maria Cristache, medic psihiatru.

Trecerea la ora de vară poate declanșa scăderea vigilenței și chiar oboseală accentuată. Mai mult, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal. Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.

 

Cum a luat naștere mecanismul schimbării orei

Conceptul numit ora de vară a fost prima dată adus în discuție în anul 1895, în Noua Zeelandă. Cel care a venit cu această idee a fost entomologul George Vernon Hudson.

 

Ora de vară 2016 în România

România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. În anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 38 = 48